Jump to content

Provence-i kert

2014. 09. 08. 15:53

Ha jártunk már Provence-ban, egészen biztosan elbűvölve figyeltük a vidéki kis kerteket. Néhány egyszerű, de nagyszerű ötlettel saját kertünkbe is áttcsempészhetjük az igazi, hamisítatlan provence-i hangulatot.

Mivel Magyarországon keveseknek adatik meg a lehetőség, hogy kőburkolatú házban éjenek, egy kis "csalással" varázsolhatunk csak provence-i hangulatot kertünkbe.

Ha a ház külső megjelenésén már úgysem változtathatunk, próbáljuk meg befuttatni borostyánnal, futórózsával vagy bármilyen kis virágot termő futónövénnyel (a legjobb, ha ezek kombinációjával próbálkozunk, hiszen ettől lesz igazán francia hangulatú a házfal.) Sokat segíthet a hatáson, ha az ablakainkat világosra, tojásfehérre, bézsre pácolt, kissé kopottas zsalugáterrel ruházzuk fel.



A provence-i udvarok legfőbb tulajdonsága, hogy a pázsit mellett sok-sok kavicságyat találunk bennük. Ne féljünk tehát a kő járólapoktól vagy a nagyobb kavicsos területek kialakításától.

Kerti bútoraink legyenek egyszerűek: finom vonalú kovácsoltvas asztal és székek tökéletesen illenek a miliőbe.

Természetesen fontos a növényzet is: magyarországi éghajlaton ugyan nem könnyű, de kertész segítségével próbáljunk meg olajfát és mediterrán örökzöldeket ültetni: cédrust vagy pineát, és örökzöld bokrokat.

Ne spóroljunk a virágokkal sem: minél több és eklektikusabb, annál jobb! Szerezzünk különböző méretű cserép kaspókat, akár töröttet is, és ültessük tele igénytelen, szárazságot jól tűrő virágokkal: levendulával, réti virágokkal, pipaccsal. Ültessünk bátran kertünkbe napraforgót és rózsát.

Dekoráláshoz könnyű párnákat, nagyobb, növénnyel vagy mohával befuttatott sziklákat, köveket alkalmazzunk, a világítást pedig próbáljuk meg a lehető legtermészetesebben megoldani: gyertyákkal vagy egyszínű karácsonyi égősorral.

Felejtsük el a színes napernyőket: egyszerű, világos vitorlavászonból készítsünk árnyékolót provence-i kertünkbe.

(Fotók: janet-bell.blogspot.com, decoradvisor.com)