Jump to content

Görög kert

2014. 09. 09. 12:14

Ha nyáron megihletett a görög életérzés, ne habozz, készítsd elő a kertedet vagy teraszodat egy kis görögösítésre, melynek jutalmát már jövő tavasztól élvezheted.

A vakítóan fehér és csodálatosan kék tipikus görög színkombináció könnyedén megvalósítható egy kis festéssel és néhány kerti bútorral.

Manapság már itthon is lehet kapni a görög tavernákból ismert egyszerű, fontott ülőkéjű kék székeket, de te magad is kezelheted régi, kopott székeidet.
Ha van rá mód, a kertben vagy teraszon érdemes a kőburkolatokat fehérre meszelni, és már le sem lehet tagadni a görög hatást!



Persze nem árt sok-sok kavics, és persze rengeteg mediterrán növény. Próbálkozz olajfa és leander ültetéssel, de ami a legfontosabb: a bougenvilla! Ez a dús, szikrázó ciklámen virágú növény elengedhetetlen az igazi görög hangulat megteremtéséhez, ám a növény nem véletlenül délen érzi jól magát.

Az egyre melegedő magyarországi éghajlat azonban segít abban, hogy itthon is meghonosíthassuk a világ egyik legszebb virágzó bokrát. A bougenvilla remekül bírja a forróságot és a közvetlen napfényt, öntözni pedig elég kéthetente. Ám a hideget nem tűri, így amikor 10 fok alá süllyed a levegő hőmérséklete, száraz, zárt, állandó hőmérsékletű és 7 foknál nem hidegebb helyre kell tenned. Az sem baj, ha sötétbe, hiszen a bougenvilla télen csak vegetál, és tavasztól újra virágozni kezd.

Emellett színes virágok és muskátlik, valamint a kaktuszok is tökéletesen illenek a görög miliőbe, de persze ne feledd, hogy cserép kaspókban és nagyobb amfórákban mutatnak ugazán görögösen. Kertészeti áruházakban szerezz meg amfóra kapsókat, és az sem baj, ha melléjük biggyesztesz néhány ízlésesebb, fehér kerti szobrot, csak hogy az ókori hangulat se hiányozzon a görög mesevilágból.



(Fotók: ebsqart.com, mysunnybalcony.com, fineartamerica.com)