Jump to content

Noszvaji Szilvanapok

2015. 08. 17. 13:15

Színes programkínálattal várja az érdeklődőket a Noszvaji Szilvanapok.

A Noszvaji Szilvanapokon a vendégek megismerhetik a világhíres noszvaji lekvár készítésének praktikáit, emellett egész nap kemencében sült lekváros sütemények és szilvával készült ételek kóstolhatók. A Gazdaházban népi mesterség bemutató, táncház, kézművesek kirakodóvására és borkóstoló várja az érdeklődőket.

A nemesített gyümölcstermesztés a múlt században, a századelőn még nem volt számottevő, annál inkább jelentős volt a vadgyümölcsök gyűjtése. Vadalmát és vadkörtét szedtek a legtöbbet, zsákszámra terítették be a kemencébe, ill. egyes portákon külön erre a célra készített aszalók is voltak. Szinte a szilva volt az egyetlen nemesített gyümölcs, amiből kiadósabb mennyiséget termeltek. Noszvajon ezt is aszalták, vagy szilvalekvárt főztek a bercencei szilvából (4 üst szilvából lett kb. egy üst lekvár).

Noszvajt a környékbeliek susinkás falunak csúfolták, ez volt az aszalt gyümölcs ismert neve. A susinka kevés cukros vízzel összefőzve csemegének számított, még a karácsonyi asztalra is tették.

A szilvalekvár és az aszalt szilva ízletes és egészséges csemege, tartósítószer nélkül is éveken át őrzi minőségét, nem tartalmaz hozzáadott cukrot, s rendkívül jó hatást gyakorol az emésztésre.

Forrás: Noszvaj Község honlapja

(Fotó:pixabay.com)

A Facebookon értesülhetsz a leggyorsabban friss cikkeinkről!