Jump to content

Biztosan jól szűrjük házi kedvenceinket?

2016. 04. 11. 12:58

PRA, PKD, HCM… - a kutya- és macskatulajdonosoknak ismerősek lehetnek ezek a rövidítések. Olyan genetikai betegségeket jelölnek, amelyben el is pusztulhatnak házi kedvenceink.

Raposa Edina, a World Cat Federation nemzetközi bírója a Kossuth Rádió A tudomány hangjai című műsorban arról beszél, mire kell odafigyelni a házi kedvenc megvásárlásánál. Milyen teszteket kell nézni a macskáknál és milyeneket a kutyáknál.

Megjegyezte, fontos a fajtanemesítés, mert ez által lehet a fajtajellegeket megőrizni. A házi macska nem tudatosan tenyésztett állat, míg egy fajtatiszta cicánál fontos az egészség, a fertőző betegségek elleni tesztek. A genetikai tesztek pedig a jellemző betegségek kiszűrése miatt elengedhetetlenek.

Nagy testű macskáknál például a szívizom-elfajulásra (HCM) és (SMA) gerincizom-sorvadásra kell odafigyelni, a perzsa macskáknál a policisztás vesebetegség (PKD) a jellemző.

Kiss Gergely, az Állatorvosi Egyetem genetikus kutatója a műsorban elmondta, hogy kutyáknál 200 felett van a regisztrált fajták száma, a macskáknál 30 és 50 között. A szűrőtesztek száma is ma már 100 feletti. Ez azonban a piac által generáltan működik – tette hozzá. Léteznek listák, egyes fajtáknál milyen teszteket érdemes elvégezni, de az állatorvosoknak ebbe nem nagyon van beleszólása – magyarázta.

A genetikai tesztek is szelektálnak, holott kevés ismerettel rendelkezünk a macska és a kutya genetikájáról.

Míg a HCM-et a macskáknál egyetlen gén egyetlen mutációjából szűrik, addig ugyanezt a betegséget az embernél legalább 10 génnek, génenként 10 mutációjából állapították meg. Éppen ezért a macskáknál ezt a teszt alapján szelektálni, félrevezető lehet – mondta.

Megjegyezte, a teszteket akkor lehetne megfelelően használni, ha megváltozna annak menete. Önmagában a genetikai teszt alapján nem szabadna diagnosztizálni – szögezte le.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
(Kép: stylisheve.com Forrás: hazesotthon.hu/hirado.hu)