Jump to content

Júniusi kerti teendők- ne csak a füvet nyírd!

2016. 06. 14. 20:07

Nyáron nincs is jobb, mint a kertben tevékenykedni és elégedetten megpihentetni a szemet a pazar gyümölcsfákon és a zöldellő füvön. Persze, hogy kerted legszebb orcáját mutassa, neked is kell néhány dolgot tenned.

Hivatalosan is beköszöntött a nyár, ami egyet jelent az éjszakába nyúló kertben ücsörgésekkel a hétvégi grillezésekkel és a hűsítő medencézéssel, no persze mindez akkor kivitelezhető, ha kerted felkészítetted a nyárra, és nem feledkeztél meg a júniusi teendőkről!

A kertápolás nem merül ki a fűnyírásban, főként ha fűszerkert, gyümölcsfák netán szőlő is ékesíti az udvart, hiszen ahány féle növény, annyi féle ápolást igényel.

Júniusi teendő-lista

Épp ezért összegyűjtöttük a legfontosabb kerti teendőket, amikkel kerted is felkészül a nyárra és irigylésre méltó növénykoronát növeszt.

Gyep: Rend a lelke mindennek, és a kertrendezést nem is lehetne mással kezdeni, mint a rendszeres fűnyírással. Csapadékmennyiségtől függetlenül hetente egyszer bizony be kell iktatni a nem túl impozáns feladatot, ha egészséges és magazinba illő zöld gyepet akarunk. Növekedését fokozhatjuk trágyázással is, amit elég egyszer elvégezni a hónapban.

Sövény: Most kell odafigyelni rájuk a legjobban, mert júniusban indulnak csak igazán növekedésnek. Szentelj rá időt, és nyírd meg alaposan, a csupasz ágakat pedig távolítsd el.

Kúszónövények és szőlő: A tavaszi megkötözés után ismét eljött az idő, hogy a kúszónövényzetet és a dús levelű szőlőt újra megkötözzük. Utóbbinál a tőtől a virágokig mindenhonnan el kell távolítani a fattyúhajtásokat, mert így a növény több szőlőt termel.

Fűszernövények: Ha még nem vetettél fűszernövényt, akkor sincs késő, mert a kapor, zsázsa, turbolya, petrezselyem még ültethető, akárcsak a bokorbab, zöldborsó, édeskömény, hónapos retek, retek, cékla, uborka, karalábé, fejes saláta, sütőtök, mángold, karós bab is.

Virágok: Akárcsak a sövények a virágok is júniusban élik virágkorukat, a megfelelő táplálás és locsolás mellett pedig színpompás kiskertet tudhatunk magunkénak. Fokozottan figyelj oda a kártevőkre, amelyek megbetegíthetik virágait.

Védelem: A nyár beköszöntével a kártevő rovarok is megjelennek a kertekben. Ha nem szeretnél vegyszerekkel védekezni ellenük, akkor próbáld ki a házi permetszereket, amelyek ugyan olyan hatékonyak, ráadásul környezetbarát anyagokból készítheted őket.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
(Kép: bay939.com.au)