Jump to content

Hogyan marad friss a kerted a kánikula közepén?

2017. 07. 13. 16:30

A hobbikertészek örökös kérdése ez, amire most megpróbálunk hatékony választ adni. Előjáróban csak annyit: nem most kell kapkodni.

Kertet nevelni, nagyjából olyan mint felkészülni egy triatlonversenyre: ha nem kezded el időben a felkészülést, hiába edzel vadul az utolsó egy hónapban, semmit nem fogsz elérni. Nos, nincs ez másként a kertészkedéssel sem. A nyár tipikusan az az évszak, amikor a télen, ősszel és tavasszal befektetett munkád eredményét élvezheted.

Már mindegy?

Azért persze teljesen nem. Az elültetett és kikelt növényeket ugyan úgy gondozni kell, elvégre a forróság nem csak minket, hanem a zöldeket is megviseli. Ha ezer színben pompázik kerted, akkor is szüksége van a gondoskodásodra!

Kerted attól marad szemkápráztató, ha a tápanyagpótlásra, az öntözésre, metszésre is odafigyelsz. Ami a tápanyagokat illeti, az ősszel és tavasszal talajba jutatott tápanyagok a nyár közepére jócskán megcsappannak, így ilyenkor érdemes pótolni őket. Trágya, tápoldat- mindegy, csak a növény típusának megfelelő legyen.

Az öntözés igen kényes téma, főként hogy elég esős és változékony időjárás jellemzi az idei júliust. Nyáron akkor is öntözni kell őket, ha kiadós esőzés volt, mert ha a növény megszokja az adott vízmennyiséget, állandóan igényelni fogja azt. Heti két-három locsolás bőven megteszi, viszont ha bokrot vagy cserjét nevelsz, az első időkbe naponta kell öntözni. Természetesen mindig kora reggel, vagy késő este öntözz!

Ha elutaznál és nincs, aki öntözze növényeidet, a mulcsozás jó választás, mert ez megóvja a növényt a kiszáradástól, s mintegy takaróréteget képez a gyökérzetén.

A tévhitekkel ellentétben nyugodtan vissza lehet vágni a növényből. A rózsákat például ilyenkor kell visszametszeni, és a sövényeket is meg kell metszeni a virágzást követően. A bokrok és fák égifelé mutató hajtásait is vágd le, mert elszívják a tápanyagot és a vizet a fa elől. Az elhalt szirmokat is minél előbb távolítsuk el, mert azok csak megterhelik a növényt, az amúgy is megterhelő időszakban.

A július hónap arra is ideális, hogy a kétnyári növényeket elültessük. Ebben az évben még nem lesznek olyan látványosak, de kisebb lombot és néhány virágot azért hoznak. Jövőre viszont csodaszép növények bukkannak ki a földből. Általában a legkedveltebb kétnyári növények a: sárga viola, százszorszép, harangvirág, törökszegfű, gyűszűvirág, mályva, nefelejcs és az árvácska.

Ne feledd kerted, a legmelegebb napokban is igényli a törődést! De meg is hálálja.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)