Jump to content

Réz a kertben?

2017. 12. 18. 13:30

Bár a réz már az ősidők óta ismert anyag, a "vörös fém" még mindig meg tudja lepni és inspirálja az építészeket és tervezőket, még a kertben is! 

Miután a belső tereket már meghódította, most adottságainak köszönhetően a szabadban is megtalálja a helyét. Tartós és ellenáll a korróziónak, sokoldalú, jól alakítható és 100%-ban újrahasznosítható, gombaölő hatása is van. Nem meglepő tehát, hogy a réz a tervezők és a kertészek körében is népszerű, és egyre inkább kihasználják ezeket a tulajdonságokat az eszközök és bútorok létrehozásakor. Vajon a réz lesz idén tavasszal a zöld terek kihagyhatatlan eleme? 
 
Tartós és ellenálló: a réz virágzik a szabadban 
 
Mivel jól ellenáll a korróziónak, a réz az egyik legelőnyösebb anyag a kedvezőtlen éghajlati körülményeknek kitett szerkezeteknél. A réz tetők vagy homlokzatok híresek arról, hogy legalább olyan hosszú élettartamúak, mint maga az épület, melyet védenek. Ez a tartósság teszi a rezet tökéletes választássá a szabadtéri kiegészítőkhöz. Ereszcsatornák, melyek kiállják az idő próbáját, kerti zuhanyzók, melyeknek nem árt a rossz idő; edények, melyeket védő patina borít: számtalan módon lehet kihasználni a réz szívósságát és esztétikus megjelenését. Ízléses és sokoldalú: a réz egy modern kert megkerülhetetlen eleme Szinte végtelen felhasználási módja lehet a réznek a szabadban: külső dekorációk, edények, kerti kiegészítők, bútorok. Már a megjelenése meggyőzi az embert, de emellett bármilyen formára jól alakítható, és a természetes oxidációnak köszönhetően rendkívül sok színárnyalata van. Nyers állapotában narancsvörös, de színe idővel matt barnává, majd mandula zölddé változhat. Ez a patina növeli a korrózióval szembeni természetes ellenállását. Élő anyagként a réz különösen alkalmas kerti dekorációnak, a növényekhez hasonlóan évszakonként változik, hol mindennapi, hol klasszikus megjelenésű. 
 
 
Réz, mint szövetséges az egészséges kertért! 
 
A réz a kertészek számára jól ismert megoldás a paradicsom és burgonya-palánták élősködőivel szemben. Gombaölő és antibakteriális tulajdonságaival környezetbarát módon segít megvédeni a zöldségeket. Ez az egyedülálló tulajdonság teszi az egyik legkedveltebb anyaggá a tervezők számára: réz támasztékok és védő "kalitkák" a növényekhez, vésett lemezkék, melyek megakadályozzák a moha és a penész elszaporodását az köveken (díszkövek, járókövek, stb.). Egy réz eszköz nagyban leegyszerűsítheti a kert gondozását. 
 
(Forrás: hazesotthon.hu;copperalliance.eu | Kép: pixabay.com)