Jump to content

3 bevált módszer az élősködők ellen

2018. 01. 10. 13:02

A változékony és enyhe idő nem csak a közérzetnek kedvez, hanem a bolháknak is. A kellemetlen látogatók ellen három fronton is tehetünk. Lássuk, melyik a leghasznosabb négylábú barátod bolhamentes mindennapjaiért.

A bolhák és kullancsok egész évben lesben állnak, az enyhe idő pedig pont kedvükre való. A korszerű és bevált védekezési módok, azonban hamar kiirtják az élősködőket, és hosszú távú biztonságot nyújtanak az állatok számára.

Bolhanyakörvek kutyáknak és macskáknak

Figyelembe kell venni a kutya vagy macska, és a család tagjainak életvitelét is, amikor kiválasztjuk közülük a legmegfelelőbbet. Ha pedig kisgyermek is van a családban, akkor különösen óvatosan kell dönteni. A nyakörvek akár nyolc hónapig is hatékonyak lehetnek. Könnyű őket feltenni és általában ezeknek a legjobb az ár- érték aránya. Hátrányuk, hogy elveszhetnek, és úsztatás előtt mindenképpen le kell venni őket a kutyáról. A hatóanyagaik ugyanis veszélyesek a halakra és más vízi élőlényekre.

Spot-on

A rácsepegtető oldat gyorsan és könnyen alkalmazható, de általában havonta meg kell ismételni a kezelést, bár létezik 12 hétig ható spot-on is. Ha az állat nem viseli nyugodtan a csepegtetést, akkor nem biztos, hogy az előírt teljes adag a bőrére kerül. Az alul-adagolás nem csak azért probléma, mert így nem lesz elég hatásos a védekezés, hanem azért is, mert a paraziták ellenállóvá válhatnak ezekkel a hatóanyagokkal szemben.

Spray és tabletta

A spray-k általában kicsit hosszabb ideig hatnak, mint a spot-on készítmények, de a nyakörvek hatástartamával nem versenyezhetnek. Az adagolásuk nehézkes, mert 10-20 centiméter távolságból az állat egész testét be kell permetezni. Hosszú szőrű állatoknál különösen nehéz megoldani, hogy a szőrzet teljesen átnedvesedjen, és a készítmény eljusson a bőrig. Amíg a szőr meg nem száradt, az állatot nem szabad simogatni.

Jó lehetőség lehet a kullancs elleni védekezésnek a rágótabletta, amely szétrágható és ízletes. Ha a kutya vagy a macska magától nem fogadja el a tablettákat, azok az eleséggel együtt, illetve az állat száját kinyitva és a tablettát a nyelvhátra helyezve is beadhatók. A beadásuk tehát egyszerű, és nem befolyásolják sem a simogatást, sem az úsztatást. Van olyan készítmény is közöttük, amely 12 hétig tartó folyamatos bolha- és kullancsölő hatást biztosít. Legnagyobb hátrányuk az áruk.

Akármelyik készítmény alkalmazása mellett is dönt a felelős állattartóként viselkedő gazdi, nagyon fontos, hogy megfelelő időközönként mindenképp vizsgálja át az állatot, és ha talál benne kullancsot, azt a lehető leghamarabb távolítsa el az állatból. Egy-egy kullancs megtelepedése és így a paraziták által terjesztett betegségek átvitelének lehetősége ugyanis nem zárható ki. Kizárólag engedéllyel rendelkező állatgyógyászati készítményt vásároljunk – tanácsolja a szupermenta.hu.

(Forrás: hazesotthon.hu;szupermenta.hu | Kép: pixabay.com)