Jump to content

A hősugárzós, konvektoros és paneles fűtés mikéntje

2017. 02. 18. 18:05

Hol, mikor és mennyi ideig érdemes fűteni velük, egyáltalán képesek kiváltani vagy részlegesen helyettesíteni a radiátor, mondjuk a fürdőben?

Ezek a készülékek az elektromos energia túlnyomó részét infravörös sugárzássá alakítják. Ezek a sugarak akadálytalanul terjednek a levegőben, és csak a tárgyak, élőlények felületén alakulnak át ismét hővé. A hősugárzók kellemes hőérzetet keltenek anélkül, hogy a környezet levegőjét számottevően felmelegítenék. Ennek előnyét számos esetben élvezhetjük.

Hol érdemes hősugárzót használni?

Ott, ahol a fűtendő tér részlegesen vagy teljesen nyitott, vagy ahol egyéb okból fokozott a légáramlás (például műhelyek, pavilonok, porták, gazdasági épületek stb.). Ezeken a helyeken a fűtést kizárólag hősugárzóval oldhatjuk meg, mivel a levegő felmelegítése az erős légáramlás, vagy a gyenge hőszigetelés miatt nem lehetséges.

Olyan helyiségekben, ahol csak rövid ideig tartózkodunk (például garázs, pince) és ahol nem célszerű folyamatosan fűteni. A hősugárzó bekapcsolás után azonnal melegérzetet kelt, így a fűtést energiatakarékosan megoldhatjuk.

Ott, ahol a meglevő fűtést szeretnénk rövid ideig kiegészíteni (például fürdőszobában, pelenkázó közelében). Ajánlott befűthető tér:15-45 m2; Felfűtési idő: 30 másodperc -1 perc; Fűtőteljesítmény: 600 -1800 W

Konvektorok

A konvektorok családjába tartozó készülékek közvetlenül a levegőt melegítik. Működésükre az alacsony felületi hőmérséklet és a lassú légáramlás jellemző. Kisebb, zárt helyiségek folyamatos fűtésére, vagy nagyobb helyiségek kiegészítő fűtésére használhatjuk őket.

Miért érdemes fokozatkapcsolós konvektort választani?

Fokozatkapcsolóval a fűtőteljesítményt a tényleges hőigény szerint állíthatjuk be, így energiát takarítunk meg. Vizes, párás helyeken ne alkalmazzuk ezeket a készülékeket, mert áramütést okozhatnak! Maximális fűthető légtér: 12-65 m3, Fűtőteljesítmény: 500-2500 W

Panelfűtőtestek

A konvektorok családjába tartoznak, de a csepegő víz ellen is védettek, ezért a fürdőszobában is használhatók. Ezek a falra szerelhető, esztétikus kivitelű készülékek törölközők felfüggesztésére, szárítására is alkalmasak.

Ventilátoros hőkandallók

Kis méretű, könnyen hordozható, rendkívül praktikus készülékek. Működésük leginkább a hajszárító működéséhez hasonlít. A levegőt a fűtőbetéten egy ventilátor préseli át, így a hőleadás intenzívebbé válik. A hőkandalló pillanatok alatt képes megemelni egy kisebb helyiség hőmérsékletét.

Hol használhatom?

Minden olyan zárt helyiségben, ahol gyors felmelegítésre van szükség. Egyes típusai kettős szigeteléssel készülnek - ezeket olyan helyiségekben is használhatjuk, ahol védőföldeléses aljzat nem áll rendelkezésre (például lakószobában).

Milyen készüléket válasszak?

Mindenképpen olyat, amely beépített hőmérséklet-érzékelővel rendelkezik. Ezek a típusok a helyiség hőmérsékletéhez igazodva, szakaszosan üzemelnek. Ha a beállított érték alá esik a hőmérséklet, a készülék bekapcsol, és mindaddig működésben marad, míg a kellő szintet újra el nem éri. Ezután kikapcsol, tehát feleslegesen nem fogyaszt villamos energiát. Fűtőteljesítmény: 1000-2500 W

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu;eon.hu | Kép: pixabay.com)