Jump to content

Az IKEA piacra dobja az első digitális lakberendezési termékét

2017. 11. 18. 09:05

A svéd bútorgyár újabb lépést tett az otthonokban alkalmazott okos megoldások irányába, amikor piacra dobta első, teljes egészében digitális lakberendezési termékét. A TRÅDFRI applikáció segítségével okostelefon vagy tablet közvetítésével tervezhetjük meg otthonunk világítását.

Az IKEA újabb lépést tett az otthonokban alkalmazott okos megoldások irányába, amikor piacra dobta első, teljes egészében digitális lakberendezési termékét. A TRÅDFRI applikáció segítségével okostelefon vagy tablet közvetítésével tervezhetjük meg otthonunk világítását. Az applikáció annak az okos világítási kollekciónak része, amely a fényerő-szabályozáshoz, a hideg és meleg fények közti átváltáshoz, valamint a távirányítással vezérelhető világításhoz kínál megoldásokat.

Az okos világítás lehetővé teszi, hogy a fényeket az aktuálisan végzett tevékenységnek vagy a hangulatunknak megfelelően állítsuk be. A technológia ugyan már néhány éve létezik, de nem jutott el igazán sokakhoz. Otthonlátogatások során és vásárlói felmérések alapján az IKEA két kulcsfontosságú területen azonosította a problémákat, melyek megoldása révén közelebb viheti az okos világítást az emberek nagyrészéhez :„Felméréseinkből kitűnt, hogy a létező technológiát az emberek túlságosan drágának és bonyolultnak találják. Ezt tartottuk szem előtt, amikor hozzá láttunk saját, könnyen használható és megfizethető okos világítási megoldásaink fejlesztéséhez” ‒ nyilatkozta Björn Block, az IKEA Home Smart üzletág vezetője.

Az IKEA 2016 októbere óta négy piacán tesztelte okos termékeinek egy részét, például a LED-izzókat, világítópaneleket és -ajtókat. 2017. április 1-jén az összes okos világítási termék kikerül Európa és Észak-Amerika összes IKEA áruházának polcaira. Köztük több olyan új termék is szerepel, mint a vezeték nélküli fényerő-szabályozók, a mozgásérzékelő, a jeltovábbító és az applikáció.

Az IKEA okos világítás úgy nevezett „plug and play” megoldás, ami annyit jelent, hogy nincs szükség elektromos kábelezésre, így szakember segítségének igénybevételére sem. Mindössze annyi a teendő, hogy kicseréljük a meglévő izzókat a TRÅDFRI LED-es izzókra. A jeltovábbító és a TRÅDFRI applikáció használatával három lépésben megtervezhetjük a világítást a fényerő szabályozásával, a meleg és hideg fények váltogatásával, és beállíthatjuk a fényeket a különböző hangulatokhoz.

„Az applikáció segítségével például beállíthatsz egy világítás-kombinációt a kora reggeli, egyet a késő esti órákhoz, és egy harmadikat arra az időre, amikor főzöl vagy otthon dolgozol. Hasonlóan a többi okos világítási termékünkhöz, igyekeztünk úgy kialakítani az applikációt, hogy használata a lehető legegyszerűbb legyen” ‒ mondja Björn Block.

Az okos világítást támogató megoldás a második lépés, amit az IKEA a Home Smart elnevezésű, hosszú távú stratégiája terén megtett. A mobiltelefonok vezeték nélküli töltését biztosító megoldásokat 2015-ben vezette be a vállalat. Az IKEA óriási lehetőségeket lát az okosotthon üzletágban. A következő években további újdonságok bevezetését tervezi, melyek újabb és újabb okos megoldásokkal bővítik az eddigi rendszereket. „Az IKEA Home Smart stratégiával nem az a célunk, hogy újabb elektronikus tárgyakkal árasszuk el az otthonokat. Az a lényege, hogy a technológia integrálásával új funkciókkal bővítsük lakberendezési termékválasztékunkat” – nyilatkozta Jeanette Skjelmose, IKEA Home Smart és Világítási üzletágvezető.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)