Jump to content

Limitált kollekciók és harsány színek a 2017-es év lakberendezési trendjében

2017. 11. 18. 17:00

Az IKEA PS 2017-es kollekciójának egyik tervezője, Iina Vuorivirta magyarországi látogatása során engedett bepillantást abba, hogyan kerülnek a tervezőasztalról a piactér polcaira az IKEA termékei, illetve milyen lakberendezési trendek határozzák meg az idei évet. Emellett több részletet elárult a svéd lakberendezési vállalat termékújdonságairól és arról, hogyan készülhet valamennyi termék a fenntarthatóság szellemében.

A finn gyökerekkel rendelkező Iina Vuorivirta két éve csatlakozott tervezőként az IKEA csapatához. Egyedi stílusára a klasszikus minimalizmus jellemző, amely kisebb, akár kézben is hazavihető termékek tervezésében nyilvánul meg. Legszívesebben nyersüveggel és agyaggal dolgozik, mivel állítása szerint a természetes formák egyenetlenségei önmagukban szépséget csempésznek a termékekbe. Gyakran inspirálódik a hagyományos iparművészeti technikákból is.

Ahogy ő fogalmaz: „Meggyőződésem, hogy a kreatív munka nem a lassú és hosszadalmastervezési folyamatoktól lesz igazán sikeres. Ehelyett elengedhetetlennek tartom, hogy kitartóan kutassunk a probléma után, és hogy ne féljünk feltenni az esetenként butának tűnő kérdéseinket sem”.

Kísérletezzünk zölden!

2017 sok tekintetben a lázadás éve a lakberendezés szerelmeseinek. A kísérletezésről szól, arról, hogy merjük kombinálni a különféle színeket és mintákat vagy hogy elégbátrak vagyunk ötvözni a továbbra is meghatározó urbanizáció letisztult formavilágát a rusztikus folklór természet inspirálta alapanyagaival.

Az újrahasznosított műanyagból készült termékek mellett a természetben előforduló alapanyagok, mint például a vízijácint, központi szerepet kapnak. A zöld szín mindenütt dominál, legyen szó az otthon falairól, vagy a legapróbb berendezési tárgyakról. Iina Vuorivirta mindenkit arra bíztat, hogy bátran kísérletezzen a rendelkezésére álló színekkel és formákkal, fontos azonban, hogy ötleteinket mindig egy koncepció mentén fűzzük fel.

A demokratikus dizájn koncepció. Az IKEA számára a dizájn több mint kinézet. Forma, funkció, minőség, fenntarthatóság és alacsony ár kombinációját jelenti. Termékfejlesztők és designerek mindig biztosítják, hogy ezek egyensúlyban maradjanak. A kezdetektől fogva együtt dolgoznak az IKEA beszállítóival a gyárakban, ahol ötleteik gyakorlati megvalósítását tesztelik. Az IKEA-nál ezért hívják ezt a folyamatot demokratikus dizájnnak.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: staticflickr.com,)