Jump to content

Tudod mennyi bacilus él a konyharuhádban?

2015. 10. 12. 16:00

A lakás bizonyos pontjai, mint például a kézmosó csap és a konyhapult, több millió baktériumnak adnak otthon. Mégis a konyharuhák számítanak a legfertőzöttebbnek.

Rémisztő abba belegondolni, hogy a lakás bizonyos pontjai és használatai tárgyai semmivel sem tisztábbak, mint a nyilvános illemhelyiségek. A paradox hatású kijelentést az Arizonai Egyetem kutatói támasztották alá, akik górcső alá vették az egyik leggyakrabban használt, bőrünkkel is közvetlenül érintkező tárgyat: a konyharuhát.

A konyharuha azért tűnik ideálisnak baktériumvizsgálat szempontjából, mert minden megvan benne, ami az egysejtűek számára maga a Paradicsom: a szinte állandó nedvességtartalom, és a különböző anyagokkal való gyakori érintkezés.

A konyharuha egy hetes használata során a legkülönfélébb feladatokat látja el: a pult letakarítása, a kifutott ételmaradék eltakarítása, a törölgetés, kéztörlés. Utóbbiak mind-mind kiváló baktériumforrásként működnek, hiszen a konyhában megfordul a nyers hústól a zöldségeken át minden. Ezek óhatatlanul is becipelnek baktériumokat, melyek aztán továbbvándorolnak a sok felülettel érintkező konyharuhába.

A kutatást végző Arizonai Egyetem szakemberei több száz konyharuhát vizsgáltak, melyek közel 90 százalékán fellelhető volt székletbaci, további 26 százalékukon pedig E. coli hemzsegett. A baktériumok megjelenése a nyers hússal való érintkezésben keresendő.

A baktériumok azonban kiűzhetők a konyharuhából, de nem 30 fokos mosással, mivel ezek az egysejtűek az emberi test hőjével azonos fokot kedvelik a leginkább. A konyharuha fertőtlenítésére a minimum a 60 fokos mosás a javallott.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: hzcdn.com)