Rémisztő abba belegondolni, hogy a lakás bizonyos pontjai és használatai tárgyai semmivel sem tisztábbak, mint a nyilvános illemhelyiségek. A paradox hatású kijelentést az Arizonai Egyetem kutatói támasztották alá, akik górcső alá vették az egyik leggyakrabban használt, bőrünkkel is közvetlenül érintkező tárgyat: a konyharuhát.
A konyharuha azért tűnik ideálisnak baktériumvizsgálat szempontjából, mert minden megvan benne, ami az egysejtűek számára maga a Paradicsom: a szinte állandó nedvességtartalom, és a különböző anyagokkal való gyakori érintkezés.
A konyharuha egy hetes használata során a legkülönfélébb feladatokat látja el: a pult letakarítása, a kifutott ételmaradék eltakarítása, a törölgetés, kéztörlés. Utóbbiak mind-mind kiváló baktériumforrásként működnek, hiszen a konyhában megfordul a nyers hústól a zöldségeken át minden. Ezek óhatatlanul is becipelnek baktériumokat, melyek aztán továbbvándorolnak a sok felülettel érintkező konyharuhába.
A kutatást végző Arizonai Egyetem szakemberei több száz konyharuhát vizsgáltak, melyek közel 90 százalékán fellelhető volt székletbaci, további 26 százalékukon pedig E. coli hemzsegett. A baktériumok megjelenése a nyers hússal való érintkezésben keresendő.
A baktériumok azonban kiűzhetők a konyharuhából, de nem 30 fokos mosással, mivel ezek az egysejtűek az emberi test hőjével azonos fokot kedvelik a leginkább. A konyharuha fertőtlenítésére a minimum a 60 fokos mosás a javallott.
További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: hzcdn.com)