Jump to content

Öt dolog, amit soha ne csinálj a vágódeszkával

2017. 01. 13. 15:05

Legalábbis, ha nem akarsz egy rakat baktériumnak otthont adni rajta, vagy nem akarod hetente cserélgetni. Egyik sem elhanyagolható szempont, így összegyűjtöttük mi mindenre figyelj!

A vágódeszka létezésének mivoltára nem gondolunk túl sokat, így használata után, talán arra sem emlékszünk, hogy hova tettük. Alapjába véve nincs azzal baj, ha nem nyitunk lételméleti kérdést a vágódeszkáról, azzal viszont már igen, hogy alapos lepucolására fél percet sem fordítunk.

A baktériumok melegágya

A vágódeszka szinte napi használatban áll a legtöbb konyhában: húst, zöldségeket, gyümölcsöket aprítunk rajta, ennek ellenére mégsem takarítjuk le alaposabban, mint bármi mást. A nem megfelelő karbantartás miatt pedig napok alatt baktériumok tucatja burjánszik el a faanyagú eszközben, amelyek a használata során az ételekbe is belekerülnek. Hiszen gondoljunk csak bele, a nyers húsok, zöldségek mind-mind hordozói bizonyos kórokozóknak, amelyek a vágódeszkán is megtelepszenek. De pánikra semmi ok, mert ha az alábbi öt dolgot ignorálod a napi gyakorlatból, akkor tökéletesen tiszta és jó illatúvá varázsolhatod vágódeszkád.

Mosogatógép?

Jó ötletnek tűnhet, hogy az agyonhasznált vágódeszkát bedobjuk a gépbe és forró vízzel alaposan kifertőtlenítsük, pedig nem az. Első sorban azért, mert a magas hő hatására a fadeszka rostjai károsodnak, másodsorban azért, mert három mosás után dobhatjuk is a kukába.

Ajánlatosabb kézzel mosni, sőt ha biztosra akarunk menni, akkor szódabikarbónás antibakteriális rövid áztatás is alkalmazhatunk.

Áztatás

Ha már az áztatást említettük, arra is ügyelni kell, mert sok ideig nem szabad a vízben hagyni. Mivel a fa könnyen megszívja magát nedvességgel, így szintén sérülhetnek az azt alkotó rostszálak, valamint nehezebben is szárad meg, a baktériumok pedig a nedves közeget szeretik

Mosógatószer

A vágódeszkát alaposan át kell csutakolni mosószerrel, viszont a maximális hatást a baktériumölő és szagsemlegesítő hatású szódabikarbónával érhetjük el. Az első átmosás tehát történjen mosószerrel, a második pedig szódabikarbónával. Viszont soha ne vessük be a nehéztüzérséget, és a vegyszeres antibakterizálókat.

2in1?

Nem jó ötlet, ha csak egy vágódeszkát használsz, és azon aprítasz fel mindent. A húsféléket műanyag vágódeszkán érdemes előkészíteni, míg a zöldségeket, gyümölcsöket, és egyéb alapanyagokat a fából készült változatán. Ezzel elkerülhető a baktériumvándorlás egyik ételről a másikra.

Ápolás

Nem szoktad ápolni? Öreg hiba. A vágódeszka akkor őrzi meg eredeti fényét és pompáját, ha minden használat előtt vagy után legalább egyszer átkened olajjal, s hagyod hogy beszívja.

Ha pedig ráuntál régi vágódeszkádra, és újra lenne szükséged, mutatunk néhány őrületesen jó darabot.

 

További érdekességekért bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)