Jump to content

Ezért stagnálnak az albérletárak

2017. 01. 27. 15:45

Megállt a drágulás az albérletpiacon. Két évvel ezelőtt még nőttek az albérletárak, most azonban néhány százalékkal olcsóbbá váltak, ez pedig kihathat a következő hónapokra.

Az előző években túlkereslet volt az albérletpiacon, vagyis többen kerestek kiadó lakást, mint ahányan kiadták azokat. Emiatt drasztikusan emelkedtek az albérletárak, évente mintegy 20-30 százalékkal.

Sok helyen megduplázódtak az albérletárak a 4-5 évvel ezelőtti állapotokhoz képest, idén januárban azonban egyensúlyba került a kereslet és a kínálat, vagyis stagnálnak az árak – mondta Balogh László vezető gazdasági szakértő az M1 Ma Délelőtt című műsorában pénteken.

Az albérletárak emelkedése azért állt meg, mert az elmúlt két évben sok befektetési célú lakásvásárló volt jelen a piacon: 10 ingatlan adásvételből 3-4-et befektetők hajtottak végre, és azért vásároltak, hogy az újonnan vásárolt lakásokat kiadják vagy hosszútávon egyetemistáknak, fiataloknak, vagy rövidtávon külföldieknek. Ez is felfelé hajtotta az ingatlanárakat, ám csak a turisztikailag kiemelt helyeken, illetve a főváros belső kerületeiben – mutatott rá Balogh László.

Kiemelte: az ország keleti felétől nyugat felé haladva egyre drágábbak az albérletek.

A ország keleti felében nem olyan nagy a fizetőképesség mértéke, mint az ország nyugati felében.

Kiemelkedőek a regionális központok, így Debrecen, Kecskemét, Győr, Sopron, melyek vonzzák a környékbeli lakókat, elsősorban a jobb munkalehetőség reményében.

Az ország nyugati felében majdnem budapesti szintű albérletárakat figyelhetünk meg, ennek pedig az az oka, hogy sokan ingáznak Ausztriába, és a pénzt, amit ott keresnek, Sopronban költik el, így a lakhatási költségek is magasabbak – emelte ki Balogh László.

Az albérletpiacon minél közelebb vagyunk a belső kerületekhez, annál drágább az albérleti díj, a peremkerületek felé haladva pedig egyre olcsóbb albérleteket találunk. Ennek oka, hogy akik a külső kerületekben élnek, kompromisszumot kell kössenek például a közlekedésben, ezért csak alacsonyabb áron hajlandóak lakást bérelni.

A belvárosban, a belső kerületekben jellemző továbbá, hogy a tulajdonosoktól hosszútávon bérelnek lakást, hogy azokat rövidtávra adják tovább – fűzte hozzá.

Az albérletkeresőknek nagy segítség a mobilizációs adómentes lakbértámogatás, melyet a munkáltatók tudnak adni, és ezzel havonta 50 ezer forintot kaphatnak – mondta Balogh László.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)