Jump to content

Lakásdrágulásban Európa-bajnok lett Magyarország

2017. 04. 20. 17:00

Magyarországon 2016-ban 10,6 százalékkal drágultak a lakásárak, ez az Európai Unióban a legnagyobb mértékű áremelkedés - ismerteti az Eurostat első becslését az ingatlan.com elemzése. Magyarországot Málta követi 9,2 százalékos drágulással, a dobogó harmadik fokán pedig Svédország áll 8,6 százalékos áremelkedéssel.

Megfelelnek a várakozásoknak a most közzétett adatok, hiszen már a múlt év harmadik negyedévében is Magyarország vezette az uniós listát.- kommentálta az Eurostat adatait Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Mint mondta, Magyarországon 2016-ban 10,6 százalékkal drágultak a lakásárak, a dobogó második fokán Málta áll 9,2 százalékos drágulással, a bronzérem pedig Svédországé a 8,6 százalékos áremelkedéssel. Utalt arra is, hogy a lakásépítési engedélyek tavalyi növekedését nézve is Magyarország áll az élen.

A portál adatai szerint a múlt évben az összes lakóingatlan - lakások, családi házak - átlagára a kínálati piacon 13 százalékkal emelkedett éves összevetésben, ami lényegében megfelel a 10,6 százalékos áremelkedést mutató hivatalos adatoknak. A szakember szerint a magyarországi áremelkedés abból a szempontból kivételes, hogy a fokozott kereslet mellett a kínálat is jelentősen bővült. „Fontos az is, hogy a lakásdrágulás a háztartások vagyonának növekedését is jelzi, mivel Magyarországon a legtöbb embernek legnagyobb vagyontárgya a saját tulajdonában álló ingatlan” - fogalmazott Balogh László.

Házak, lakások, négyzetméterek

Azt is elmondta, hogy a lakóingatlanok árában és a drágulás ütemében is jelentős eltérések vannak az országon belül. A portál április elején készült, közel hetvenezer hirdetésen alapuló elemzése szerint a fővárosi lakóingatlanok - lakások és családi házak - átlagos kínálati négyzetméterára a múlt év során húsz százalékkal 440 ezer forintra nőtt. A megyei jogú városokban a múlt évben az átlagár 14 százalékkal 218 ezer forintra emelkedett. A városokban ugyanakkor visszafogottabban nőttek a négyzetméterárak: öt százalékkal 154 ezer forintra. A községekben pedig két százalékkal 97 ezer forintra csökkentek 2016-ban az átlagos kínálati négyzetméterárak az ingatlan.com adatai szerint.

Kiderül az elemzésből az is, hogy április elején a budapesti családi házak átlagos négyzetméterára 341 ezer forint volt, a lakásoké pedig 486 ezer forintnál járt. Győrben a házakért átlagosan 231 ezer forintot, a lakásokért 314 ezer forintot kértek négyzetméterenként. Debrecenben a családi házak négyzetmétere 244 ezer forint, a lakásoké 289 ezer forintot tett ki április elején. A szegedi ingatlanpiacon a házakat négyzetméterenként 226 ezer forintért, a lakásokat 260 ezer forintért kínálták az eladók.

Az ingatlan.com előrejelzése szerint 2016-ban tapasztalt 10,6 százalékos áremelkedés iránya várhatóan idén sem változik, viszont a drágulás mértéke 2017-ben 10 százaléknál kisebb lesz bővülő forgalom mellett.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Pr7/ingatlan.com| Kép: pixabay.com)