Jump to content

Lecsót a télre!

2017. 09. 12. 17:05

A magyar ételklasszikusnak számító lecsó tipikusan olyan étel, amitől búcsút kell venni a tél beálltával. Legalábbis akkor, hogyha nem voltál elég szemfüles, hogy eltegyél a nyár ízéből egy kicsit télre is. Ráadásként van egy olyan receptünk, amit kár lenne kihagyni.

A lecsó a hagyományos, híres magyar ételklasszikusok közé tartozik. Habár a lecsó balkáni eredetű étel, ma már a magyar gasztronómia egyik alappillérének tartják. A lecsó egy zöldség ragu, tulajdonképpen egyfajta paradicsom-paprika „pörkölt”. Krúdy Gyula szerint nyáron paprikát és paradicsomot, télen azonban lecsót kell enni.

Magyarországon a legtöbb publikált recept szerint a legáltalánosabb módon elkészített lecsó az egy rész makói vöröshagymát, két rész érett paradicsomot és négy rész roppanós, fehér húsú cecei zöldpaprikát tartalmazó változat. Az úgynevezett konzerv „natúr lecsó” azonban csak paprikát és paradicsomot tartalmaz.

Sok-sok módon lehet elkészíteni, a paradicsom héjától forrázással szabadulnak meg azok, akik nem szeretik, ha a paradicsom kemény héja az ételben marad. Megszámlálhatatlan formában készítik, a tojásos lecsótól, a rizses és kolbászos lecsón át mindegyik változatában megtalálhatóak az elengedhetetlen összetevők, a vöröshagyma, zöldpaprika és a paradicsom. Hagyományosan szezonális étel. Fehér Béla író megfogalmazása szerint "a lecsó a magyar gasztronómia mezítlábas gyalogosa".

Lecsó recept hozzávalók:
- 1 kilogramm paradicsom, nagy, érett
- 1 teáskanál só
- 2-2,5 kg zöld és sárga paprika vegyesen
- 1 mk. tartósítószer

Elkészítés

A paradicsomot cikkekre, a paprikát csíkokra vagy karikára kell vágni. Noha nem szükséges, a paradicsomokat meg is lehet hámozni, a terméskocsány felőli részüket ki lehet vágni. A paprikából a terméskocsányt (szárat) el kell távolítani, a maglécet ízlés szerint ki lehet vágni, vagy benne hagyni.

A hagymát apróra vágva, kevergetve meg kell pirítani. A klasszikus recept ehhez disznózsírt ajánl, helyette napraforgó étolaj is használható. Az olívaolaj mediterrán ízvilága miatt lecsóhoz kevésbé alkalmas, annak ízét megváltoztatja.

Amikor már zsemleszínűre pirul a hagyma, hozzá kell tenni az előkészített zöldpaprika darabokat és tovább kell pirítani. Ezután folyamatosan forgatva hozzá kell adni a cikkekre vágott paradicsomot, majd sót. A főzés félig lefedett edényben, enyhe lángon történik, a főzési idő 20-30 perc. A lecsó akkor tekinthető késznek, amikor a paradicsom már szétesett, de az állaga még nem szószos, jellegzetes illata már érezhető.

Noha a lecsó alapvető összetevője csak a hagyma, zsiradék, paprika, paradicsom és só, sokan adnak hozzá őrölt fűszerpaprikát, hogy szép piros színe legyen, pár gerezd fokhagymát, őrölt borsot, majoránnát. Olaj helyett füstölt szalonna kiolvasztott zsírján is készíthető. Vannak, akik kifejezetten csípős bogyiszlói paprikával szeretik.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com, flickr.com)