Jump to content

Nyugodt alvás, természetes szerek: íme a legjobb altatónövények

2017. 12. 07. 15:05

Xanax és töméntelen mennyiségű alkohol helyett néhány növény is segítségedre lehet. Sőt, hatóerejük gyakorlatilag garantálja a megfelelő minőségű alvást, és még függőséget sem okoznak. Megmutatjuk, mit keress legközelebb a patikában.

Szorongás, boldogtalanság, mozgáshiány, nem megfelelő étrend, betegség – mind, mind állhat az alváshiány hátterében, azonban legtöbb esetben az alvásképteleség kezelése és elmulasztása a testi-lelki gyógyulás záloga. De mihez nyúljunk, ha gyógyszer nélkül kívánunk békére lelni a takaró alatt?

Alvászavar, és ami mögötte van

Az alvászavarok legtöbbször valamilyen testi vagy pszichiátriai betegséghez, illetőleg valamely pszichés problémához társulnak, ritkábban önálló jelenségként is előfordulhatnak.

Az alvászavar legtöbbször elalvási- átalvási zavarként, illetve korai ébredésként, vagy ezek kombinációjaként jelentkezik. Mindemellett léteznek speciális alvászavarok, mint például a narkolepszia (hirtelen, rohamokban jelentkező, váratlan álomba merülés a nap legkülönbözőbb időszakában), vagy a szomnambulizmus (alvajárás) stb. A csökkent, illetve nehezített alvást, álmatlanságot inszomniának, a fokozott alvástevékenységet hiperszomniának nevezzük. Nagyon gyakran egyszerre mindkét jelenség jellemzi az alvászavarral küszködő embert, hiszen aki éjszaka nem képes kipihenni magát, nem tud aludni, nappal általában fáradékonyabb, álmosabb, gyakran a nappali órákban alszik.

Az alvászavarokat többféleképpen csoportosíthatjuk (életkori sajátosságok, tünettan, kiváltó okok stb.) E helyütt - a teljesség igénye nélkül -, a leggyakrabban előforduló alvászavarokat, az orvosi gyakorlatban is használt felosztás alapján mutatjuk be:

Disszomniák:

- Inszomnia
- Hiperszomnia
- Narkolepszia
- Légzéssel kapcsolatos alvási zavar, alvási apnoe
- Cirkadián ritmuszavar (alvás-ébrenlét zavar)

Paraszomniák

-Lidérces álom
- Alvási rémület
- Alvajárás
- Paraszomnia MNO (alvási paralízis, heves motoros aktivitás REM fázisban)

Természetes segítség álmatlanság ellen

A legtöbb alvászavar leküzdésére elegendő, ha egy picivel többet mozgunk, jobban étkezünk, és lefekvés előtt az alábbi növények bármelyikét kipróbáljuk.

Citromfű

A legősibb nyugtatók egyike. Kapszulaként vagy teaként fogyaszthatjuk. Ráadásként nem csak az álmatlanság ellen kiváló, hanem a depresszió ellen is ajánlják.

Macskagyökér

Talán a legismertebb alvássegítő. Összetételének és tulajdonságának köszönhetően nyugtatja az idegrendszert, oldja a stresszt és a szorongást. Plusz a növény valeriántartalma javítja az alvásminőségét.

Komló

Por és kapszulaformában is létezik, hatásmechanizmusa hasonló a macskagyökéréhez. Szorongáscsökkentő, alvás elősegítő.

Kamilla

A kamilla gyakorlatilag minden ellen bevethető. Egy csésze kamillatea alvás előtt megnyugtatja az idegrendszert, és segíti az álomba merülést.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)