Jump to content

Szigorodtak a kazáncsere szabályai

2018. 02. 13. 10:05

Két éve már csak kondenzációs kazánokat lehet beszerelni a házakba, illetve a lakásokba. Egy kivétel van, ha a társasházi lakásnak úgynevezett gravitációs gyűjtőkéménye van. Ezek a lakások őszig kaptak türelmi időt, szeptemberig a társasházi lakásokba is kondenzációs kazánt kell beszerelni.

 

kazáncsere rendelet értelmében 2016. július 1-jétől kizárólag ErP minősítéssel ellátott gázkazánok szerelhetők fel. Az egyéni fűtési rendszerrel rendelkező családi házak és lakások esetében már az elmúlt két évben sem volt apelláta, kizárólag kondenzációs kazánt telepíthettek. Az olyan társasházi lakások viszont, amelyek gravitációs gyűjtőkéménnyel rendelkeznek, 2018 őszéig türelmi időt kaptak.

Szigorítják a káros anyag kibocsátás határértékét

2013 óta ismert az az európai uniós rendelet, amely meghatározza a tagállamok számára, hogy milyen feltételek mellett lehet hőtermelő berendezéseket forgalomba helyezni. A rendelet előírja, hogy 2016. július elsejétől kötelező a kondenzációs készülékek felszerelése – hívta fel a figyelmet Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke.

„Volt a rendeletben egy kivétel, ez pedig a közösen használt gravitációs gyűjtőkéményekre csatlakoztatott hőtermelő berendezéseknek az életben tartása, ami 2018. szeptember 26-tól, a környezetre gyakorolt károsanyag-kibocsátás határértékének a szigorításával befejeződik” – közölte a szakember az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

„Innentől kezdve a kivételt képező készülékek már nem szerelhetők fel” – tette hozzá.

A szeptember 26-án hatályba lépő rendelkezések szerint a gyártóknak meg kell szüntetniük a kéményátalakítás nélkül felszerelhető Turbo kondenzációs ErP kazánok forgalmazását. Ezek engedélyeztetése és átvétele eddig sem volt problémamentes, több mint 700 ilyen gázkészülék működik 2017 óta a hazai gyűjtőkéményeken.

Évről évre nő a készülékek átlagéletkora

A másik kategória, ahol komoly változások várhatók, a jelenlegi kazánpiac körülbelül 5 százalékát jelentő, 10 kW-os, vagy az alatti fűtőkészülékek, és a 30 kW névleges teljesítményű, vagy az alatti hagyományos kombi kazánok.

A jelenleg kapható, ErP jelzéssel jelölt termékek esetében komoly műszaki fejlesztéseket kell végeznie a gyártóknak ahhoz, hogy megfeleljenek a szeptembertől hatályba lépő, szigorított 56 mg/kWh-ás nitrogén-oxid (NOx) kibocsátási értéknek.

Versits Tamás közölte: a 3,4 millió, magyar háztartásban lévő gáztüzelő készülékeknek az átlagéletkora ma már meghaladja a 22 esztendőt, és évente körülbelül 60-70 ezer új készüléket értékesítenek a gyártók. „Ez azt jelenti, hogy az átlagéletkor az évek előrehaladtával növekszik, ezáltal a kazáncserére vonatkozó potenciális szám is évről évre nő” – tette hozzá.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)