Jump to content

A hűtő nem csak hűt! De mi mindenre használható még?

2018. 02. 16. 14:30

Az ételek tárolása alap, és nagyjából ezzel ki is merült sokak hűtőhasználati szokása. Pedig a hideg masina a legkiválóbb cipőtisztító, sőt a legjobb rúzsok is onnan kerülnek ki. Összegyűjtöttünk 6 dolgot, amire lefogadjuk, hogy nem használtad még a hűtődet.

Első blikkre furcsának tűnhetnek az alábbi dolog, de ki mondta, hogy a hűtőt csak hűtésre és az élelmiszerek tárolására használhatjuk?

Rágóeltávolítómasina

Bosszantó tud lenni, hogyha menet közben a járda burkolatáról a cipő talpára tapad egy rágógumi. Utóbbi sajnos igen ragaszkodófajta, és szivaccsal vagy kézzel szinte lehetetlen leszedni. A megoldás? A hűtőben rejlik! A cipőt elegendő betenni a hűtőbe két órára, mert a hideg hatására a rágógumi összehúzódik, és könnyen leválik a surranó talpáról.

Szagtalanít is!

A rágómentesítésen túl a hűtő kiváló szagtalanító is. A durva szagú edzőcipó vagy utcai hordásra szánt bakancs szagát könnyedén csökkenthetjük a hűtővel. Az érintett cipőt tegyük légmentesen záródó zacskóba, azzal együtt a fagyasztóba egy teljes éjszakára, majd másnap láss csodát: illatos cipőt húzhatunk a lábunkra.

Gyertyakonzerváló

A hűtőnek van egy olyan jó tulajdonsága is, hogy hosszabb eltarthatóságot és szavatosságot biztosít a mécseseknek és gyertyáknak. Elegendő egy fél napra a mélyhűtőbe tenni a gyertyákat ahhoz, hogy a csomagoláson feltüntetett égési időt a duplájára nyújtsuk.

Rúzsimádók figyelem!

Hasonlóan áldásos hatása van a rúzsokra is. Ha hosszabb eltarthatósági és szavatossági időt szeretnél kedvenc kozmetikai termékednek, akkor tedd a hűtőbe, ha épp nem használod!

A harisnyák megmentője

A hűtő igazából azért tud ennyire univerzális módon segíteni mindenen, mert hűt. Pontosan eme egyszerű oknál fogva képes például a gyorsan szakadó harisnyák élettartamát is megsokszorozni.

Ahhoz, hogy a harisnya extra hosszú élettartamú legyen, vizezzük be, csavarjuk ki, félnapra tegyük a hűtőbe, majd használat előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre felolvadni. Ezzel az óvintézkedéssel, szinte a végtelenségig megelőzhetjük, hogy felszaladjon rajta egy szem.

Nincs több szöszölés!

Sajnos a legtöbb pulóver és póló egy idő után megadja magát, és vadul szöszölni és bolyhosodni kezd. Ennek megfékezésére jó szolgálatot tesz a hűtő, amibe elegendő néhány órát tartani a ruhadarabot ahhoz, hogy újra sima és tökéletes felszínű legyen.

+1 tipp

Ami a hűtőápolást illeti. A hűtő kitisztítását először is egy jó kis oldattal lehet elkezdeni, amit így készíthetsz el: önts össze egy csésze ecetet két teáskanál mosogatószerrel és néhány csepp illóolajjal (például narancs vagy citrom), majd öntsd fel az üveget meleg vízzel. Használat előtt jól rázd össze a keveréket!

Szagtalanítására több bevált módszer is létezik. Az egyik alternatíva a „szódabikarbóna-süti”, ami akár egy hónapon át is frissen tartja hűtőd. Az elkészítése könnyű: egy adag szódabikarbónát, néhány csepp finom illatú illóolajat és vizet keverj úgy össze, hogy nedves homokszerű masszát kapj. A masszát adagold műanyag vagy szilikon, esetleg papír muffinsütő tányérkákba, és hagyd kiszáradni 2-3 napon át. Utána vedd ki a sütőformákból és tegyél egyet a hűtődbe.

A másik alternatíva a só-citrom- kávé triójára épít: helyezz el egy félbevágott, sóval megtöltött citromot a hűtőben vagy kistálba tett kávézaccot. Mindkettő kiváló szagsemlegesítő.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)