Jump to content

Szoros az árverseny a lakáspiacon

2018. 02. 18. 09:00

Új, újszerű vagy használt? Örök kérdés az ingatlanvásárlás folyamatában, amely idén még nehezebben válaszolható meg, hiszen eddig sohasem látott ütemben fog nőni az új építésű lakások kínálata.

 

A teljes fővárosi ingatlanárakat vizsgálva megállapítható, hogy az átlagárakat tekintve az új építésű lakások négyzetméterára 121 ezer forinttal drágább a használtnál. Az új lakások esetében ez átlagosan 635 ezer forintos, míg használt téglalakásoknál 514ezer forintos négyzetméterárat jelent a fővárosban.

„A fővárosi átlagárakat tekintve egy 60 négyzetméteres lakást új építésűként 7,3 millió forinttal drágábban lehet megvásárolni, mint egy ugyanekkora használtat. Érdemes azonban megvizsgálni minden esetben a használt lakásokhoz kapcsolódó felújítási költségeket és az újépítésű projekteknél érvényesíthető támogatási kedvezményeket, amelyek figyelembevételével jelentősen csökkenhet a különbség” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. „Budapest bizonyos kerületeiben pedig ennél is szorosabb verseny van, a legtöbb új építésű fejlesztéssel rendelkező XIII. és XI. kerületben sok esetben találunk közel azonos árakat az új, az újszerű és a használtlakások összehasonlításánál.”

A csok megváltozott feltételei, a 3 gyerek esetén járó tízmillió forintos államilag támogatott kedvezményes hitel, az illetékkedvezmények különböző mértékei, vagy akár egy régi lakás fűtéskorszerűsítésnek költségei és a hosszabb távon számított rezsiköltségek is komoly döntési tényezők lehetnek egy-egy ingatlantranzakció során.

„Az állandóan változó piaci feltételek és lehetőségek miatt is érdemes konzultálni egy-egy döntési helyzet előtt ingatlanpiaci és pénzügyi szakértővel, aki általában konkrét számokkal és információkkal tudja megerősíteni elképzeléseinket.”

A pénzügyi adatok mellett azonban döntésünknél érdemes több szempontot is megvizsgálni, amelyek sok esetben az élet- és lakhatási körülményeinket is befolyásolhatják a pénztárcánk tartalma mellett. A funkcionalitás és a modern elrendezés az új és újszerű lakások esetében felülírja a négyzetméter alapú nagyság fontosságát, illetve például adott területen lehet szélesebb kínálatból tudunk választani az újépítésűek esetében.

(Forrás: hazesotthon.hu;pr7 | Kép: pixabay.com)