Jump to content

Dobd ki, ha egészséges akarsz maradni otthon!

2018. 02. 20. 09:05

Tévhit, hogy a lakás a kórokozók és baktériumok ellen védettséget nyújt. A lakótérben ugyanis számos olyan dolog van, amelyek felhalmozódva komoly kockázatot jelentenek. Ezektől szabadulj meg, ha minimalizálni akarod az egészségkorsító tényezőket.

 

Az egészséges életmód nem csak a sportolással és a jól megválogatott élelmiszerekkel kezdődik. A lakásban ugyanis számos tényező befolyásolhatja ebbéli kiteljesedésünk. Így hát, nem árt megszabadulni pár dologtól, amelyek negatívan hathatnak ránk.

Légfrissítő? De minek?!

A lakásban, mellékhelyiségben és az autóban is fellelhető darabok a legtöbbekből közvetlenül nem is, de hosszú távon káros hatásokat idézhetnek elő. Egy 2007-ben végzett kutatás arra világított rá, hogy mennyire egészségromboló hatású lehet hosszú távon a légfrissítő állandó jelenléte.

Az illatosító termékek legtöbbjében megtalálható a formaldehid, a petróleum, és benzol származékok (pl.: para-diklór-benzol), melyek közül néhány rákkeltő hatással bír. Nyilván utóbbi a legritkább jelenség, mármint, hogy azt légfrissítő okozza, de asztmás rohamot, szemirritációt, köhögést, nyálkahártya irritációt bármikor kiválthat, az arra érzékenyeknél. Nincs igazán szükség rá!

Ételmaradékhegyek

A hűtőben magányosan álldogáló, penészszakállat növesztett élelmiszerek hiába vannak alaposan elzárva, jelenlétük akkor sem indokolt, sőt. A Listeria baktérium például képes a hideg körülmények ellenére is életben maradni, és komoly fertőzéseket okozni.

Agyonáztatott konyhai szivacs

Nap, mint nap rengeteg dologgal érintkezik, így legjobb esetben is kétnaponta kellene cserélni, de sok esetben erre havonta néhányszor van csak példa. A konyhai szivacsban viszont rengeteg baktérium telepszik meg, amelyek visszakerülve a bőrre komoly fertőzéseket okoznak.

Konyharuha, a bacitanya

A konyharuha egy hetes használata során a legkülönfélébb feladatokat látja el: a pult letakarítása, a kifutott ételmaradék eltakarítása, a törölgetés, kéztörlés. Utóbbiak mind-mind kiváló baktériumforrásként működnek, hiszen a konyhában megfordul a nyers hústól a zöldségeken át minden. Ezek óhatatlanul is becipelnek baktériumokat, melyek aztán tovább vándorolnak a sok felülettel érintkező konyharuhába.

Nemkellő fogkefék

Van arra precedens, hogy a fogkefék, amelyek már semmilyen célt nem szolgálnak, egyszerűen csak ottmaradnak a tartóban. Ez baj. A fogkefék ugyanis olyan baktériumoknak adhatnak otthont, amelyek hosszú távon fertőzhetik a környezetet.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com, freegreatpicture.com)