Jump to content

A túlfűtött lakás árnyoldala

2018. 02. 23. 09:00

Nem csak a pénztárca sínyli meg, ha a mínuszok közeledtével a maxon fűt az ember, hanem az egészség is. Sőt a teljesítmény növelése és a produktivitás is változik a hőfokkal.

Valószínűleg nem sokszor elmélkedünk azon, hogy mínusz vagy plusz egy fok hogyan befolyásolná a produktivitást vagy épp az életminőséget, pedig meglepő, hogy komoly eltéréseket hoz a hőfokszabályzás.

25 az új 20

Az amerikai Cornell Egyetem utánajárt a kedv, a produktivitás és a hőmérséklet összefüggéseinek. A megfigyelésekből kiderült, hogy az ember a 25 fok körüli hőmérsékletben teljesít a legjobban és véti a legkevesebb hibát. Noha a fent említett hőfok alatti tartomány még ideálisabb, de az annál melegebb már dekoncentráltságot vált ki.

A tél beálltával azonban nem mindig sikerül eltalálni az ideális hőfokot. Sőt gyakorta előfordul, hogy a lakásban 25 Celsius fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, ami a produktivitás és koncentrációcsökkenés mellett az alvásra is negatív hatással van.

Alvás és hőfok

Ha pedig nincs jó minőségű alvás, akkor nincs jól működő tevékenység, kiegyensúlyozott hangulat és magas stressztűrés.

A hőmérséklet mellett az ágy elhelyezkedése is fontos. A lakberendezők szerint vegyük figyelembe, hogy ne az ajtóval azonos falon helyezzük el, mert az rossz érzést kelt. A Feng Shui ezt a fajta elrendezést „ravatalozó helyzetnek” nevezi. A jó ágyelhelyezés: sarokban elhelyezve lehetőleg srégen szembe az ajtóval.

Fontos, hogy elektromos kütyü ne legyen a hálószobába, ennek két oka van: az elektroszmog jelensége és az, hogyha ezek közül bármi is munkára emlékeztet, az alvás már nem lesz eléggé pihentető.

Visszatérve a hálószobában honló hőhöz: általánosságban elmondható, hogy a lakást 23°C fokra ajánlott felfűteni, hogy egészségünk ne szenvedje meg a kint tomboló hideget. A nappaliban a 21-23 fok az ideális a konyhában a 20-21 fok, míg a fürdőben szintén a magasabb hőfok az ajánlott.

Ami a hálószobát illeti 19°C fok alá nem érdemes menni, de 20,5°C fok fölé sem. Egyrészről azért, mert a testhőmérsékletnek le kell csökkennie, másfél fokot ahhoz, hogy álomba merüljünk, és megfelelően kipihenjük magunkat. Másrészről azért, mert a kórokozók és baktériumok számára sem ideális ez a hőfok a szaporodáshoz.

Gyermekek esetében más a helyzet, ott egy fokkal magasabban tarthatjuk a hőmérsékletet, illetve alvás előtt érdemes jól kiszellőzteti a szobát.

A jó alvás kulcsa tehát a hőmérsékletben rejlik és a hálószobaelrendezésben. Szintén jó tanács a pihentető alváshoz, hogy lefekvés előtt időzítsük a vacsorát két-három órával korábbra, hogy mire az ágyba érünk, a testnek már semmi mással ne kelljen foglalkoznia, csak a pihenéssel.

 

(Forrás: hazesotthon.hu;pr7 | Kép: pixabay.com)