Jump to content

5 + 1 tipp: hogyan töltsük gyorsabban az okostelefont?

2018. 04. 12. 18:55

Ezekkel a módszerekkel hozhatjuk minél gyorsabban elfogadható szintre az Android mobil lemerült akkumulátorát.

 

Soktényezős feladat a mindig rosszkor merülő akkukba életet lehelni: javaslatainkat nyilván nem mindig lehet egy időben alkalmazni, de a bevált módszerek hatása némileg összeadódik.

Nem mindegy, honnan és mivel

Bár az Android töltők – a microUSB és az USB-C illesztés kivételével – egymással kompatibilisek, ez egyáltalán nem jelent egyenértékűséget.

Ha gyorsan akarunk tölteni, rossz ötlet laptopról adni a szuflát a mobilnak: az USB 2.0-es csatlakozás csak 2,5 watt, az USB 3 pedig 4,5 watt teljesítményt ad. Ennél bármelyik fali töltő többet tud, ha szorít az idő, csakis azt használjuk.

Sok mai Android telefon támogatja a gyorstöltést, ami akár 15 wattot pumpál. Jó listát találunk a készülékekről például a Qualcomm oldalán.

Attól, hogy egy telefon támogat egyfajta töltést, még nem biztos, hogy azzal szállítják: például az LG G6 olyan töltőtöltővel érkezett, amely Quick Charge 2.0-t használt, hasonlóan a G5-hez. Holott mindkét telefon támogatja a Quick Charge 3.0-t.

Bár a legjobb a saját töltő, lehet vásárolni külső cégtől is, ha a gyártó által ajánlott, ellenőrzött terméket kínál. De soha ne vegyünk névtelen, szürke importból származó terméket, mert akár lángra is gyújthatja a telefont az éjszakai töltés idején.

Vezeték nélkül: az csak a kényelmet szolgálja

Ha sietünk, felejtsük el a vezeték nélküli töltőt, bármit is állítanak róla a leírásukban.

Ugyan az USB-töltésnél jobbak, de a fali konnektornál lényegesen alacsonyabb hatásfokkal, gyengén teljesítenek. A közelébe sem érnek a jó öreg kábelnek.

Csak nem nyúlni semmihez

Ha mód van rá, töltés közben ne használjuk a telefont. Hogy miért? Mert a kijelző a legnagyobb fogyasztó, s ahányszor felébresztjük, megint merül az akkumulátor.

Hamarabb érjük el a kívánt töltöttségi szintet, ha repülő üzemmódba tesszük a készüléket. Igazán sürgős esetben pedig kapcsoljuk ki, úgy tölthetjük a leggyorsabban.

Használjunk takarékos üzemmódot

Már az Android Lollipop óta rendelkezésre áll az akkumulátor energiatakarékos mód.

Ezt gyártótól függően különféle elnevezések alatt, többnyire a Beállítások/ Akkumulátor/ Energiatakarékos mód opcióban találjuk.

Kapcsoljuk ki a felesleges funkciókat

Érdemes ellenőrizni, hogy futnak-e a mobilon jelenleg olyan szolgáltatások, amelyekre igazából nincs szükség folyamatosan, csak az akkumulátor szufláját eszik.

Sokan bekapcsolva felejtik a GPS-t akkor is, ha nem használnak éppen navigációt, vagy térképet. Ha nincs rá szükség, kapcsoljuk ki az NFC-t, a Bluetooth-t, a wi-fit is.

Függesszük fel a mobil adatainak folyamatos mentését, a Google Play áruház automatikus frissítéseit: ezek ráérnek naponta egyszer, töltő közelében.

+1 javaslat

Ne gondoljunk úgy a külső, hordozható akkumulátorokra, mint drága és nehéz holmikra.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)