Jump to content

Ne használj vécépapírt, ha jót akarsz a vaginádnak!

2018. 04. 18. 16:00

A mindennapok szerves része, és olyannyira természetesnek vesszük a jelenlétét, hogy el sem gondolkozunk azon, vajon ártalmas-e.

A vécépapírnak tucatnyi változata létezik. Ki erre, ki pedig arra esküszik. Ám egy komoly dolog közös bennük: mindegyik képes hüvelygyulladást okozni. Első olvasatra valószínűtlennek tűnik, pedig jobban belegondolva, egészen logikus, hogy hogyan vált ki a leghétköznapibb dolog, csúnya és fájdalmas fertőzést.

Rövid történelem

Bár Kínában már az i. e. 2. században ismerték a papírt csomagolóanyagként, a WC-papír első használatára csak a 6. századból van bizonyíték, a középkori Kínából. A 14. század elején, a Jüan-dinasztia korában feljegyezték, hogy az egyik tartományban évente 10 millió csomag 1000-10 000 használatra való WC-papírt gyártottak. Ugyanebben az évben feljegyezték, hogy a császári család számára 15 000 ív különlegesen lágy WC-papír készült, és még illatosították is őket.

Máshol a gazdag emberek gyapjút vagy kendert használtak tisztálkodáshoz, a kevésbé gazdagok kézzel mosakodtak, mikor a folyóba végezték el szükségüket, vagy rongyokat, fakérget, füvet, leveleket, szalmát, köveket, homokot, mohát, havat, kukoricaháncsot, gyümölcshéjat vagy kagylót használtak, az éghajlatnak és a szokásoknak megfelelően. Az ókori rómaiak botra szúrt szivacsot használtak, és egy vödör sós vízben tartották.

Az első, aki a ma ismert WC-papírt szabadalmaztatta, Seth Wheeler volt a New York állambeli Albanyból. Ő szabadalmaztatta továbbá a gurigára tekert WC-papírt, melyet egy csőre tekernek fel és a WC-papírtartót is. Cége, az Albany Perforated Wrapping Paper Co. már 1886-ban gyártotta a terméket gyárukban, Albany belvárosától északra.

A feldolgozás és a flóra

A vécépapír fából készül. Eddig ez senkinek sem újdonság, ám a feldolgozási folyamat már annál inkább. Mire a fából a vécécsésze mellé kerülő, illatosított vagy mintás toalettpapír lesz, addig bizony hosszú utat tesz meg.

Többek közt rengeteg kémiai vegyület, és kezelés tarkítja az átalakítási folyamatot. Formaldehid, egyéb adalékanyagok és vegyületek tucatja ér a papírhoz a művelet során. Mindezt a puhaság, a minta vagy épp az illatanyagok kedvéért.

Miért okoz fertőzést?

A válasz egészen egyszerű. A vécépapírban található sokféle vegyület felborítja a hüvely eredetileg enyhén savas kémhatását, ezáltal elősegítve a kórokozók megtelepedését. Főként az illatosított, színezett vécépapírok okozhatnak galibát odalent, hiszen értelemszerűen ezek érintkeztek a legtöbb adalékanyaggal.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)