Jump to content

Rekord a hazai ingatlanpiacon

2018. 05. 04. 12:30

Soha nem látott mértékben, éves összevetésben 65 százalékkal bővült az első negyedévben a használatba vett új lakások száma, ami mintegy 3400 új otthont jelent – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A nemzetgazdasági tárca szerint az emelkedés az Otthonteremtési Program eredményességét is tükrözi.

Az idei első negyedévben 3394 új lakás épült, ami 65 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 9850 volt, 3,4 százalékkal több, mint 2017 I. negyedévében – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az első negyedévben soha nem látott mértékben, éves összevetésben 65 százalékkal bővült a használatba vett új lakások száma, ami mintegy 3400 új otthont jelent. Az emelkedés az Otthonteremtési Program eredményességét is tükrözi – kommentálta az adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Közölték, 2018 első három hónapjában az új építési engedélyek és egyszerű bejelentések darabszáma 9850 volt, amely a kimagasló tavalyi teljesítményhez viszonyítva 3,4 százalékos növekedést jelent éves összehasonlításban. Az új építési engedélyek számának az elmúlt évek során megfigyelt emelkedése már számottevően megjelenik a lakásépítések megugrásában is.

A lakáspiac fellendülése a tartósan emelkedő reáljövedelmek mellett a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) sikerességét is bizonyítja. Idén márciusig összesen 72 ezer család kérelmét fogadták be a bankok, 205 milliárd forint értékben, ami az éves hazai GDP 0,5 százalékát meghaladó összeg.

Élénkülő lakáspiac

A kedvező tendenciák az elkövetkező negyedévek során várhatóan tovább erősödnek, ugyanis a kormány által meghozott intézkedések jelentősen élénkítik a lakáspiac keresleti és kínálati oldalát egyaránt. A hatéves bérmegállapodás eredményeként megvalósuló béremelések is pozitív hatással vannak a lakóingatlanok iránti kereslet élénkülésére.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője közölte, az elmúlt két évben (a lakásáfa csökkentése és a csok kiterjesztésének bejelentése óta eltelt időszakban) összesen több mint megháromszorozódott a lakás építési engedélyek száma, míg 89 százalékkal nőtt a lakásátadások száma. Emlékeztetett: 2016 eleje óta a lakásépítési engedélyek száma 79 406, míg az átadások száma 27 777 volt, azaz 51 629-cel több engedélyt adtak ki, mint amennyi lakás megépült.

Kifejtette: idén és jövőre így jelentős átadási hullámra számít a Takarékbank, azonban szükséges lenne a kedvezményes lakásáfa határidejének meghosszabbítása, mivel 2019 végére tetőzhetnek a lakásátadások, 2020-tól pedig jelentősen visszaeshetnek. A bizonytalanság ellenére azonban ismét emelkedett az építési engedélyek száma. 

Robbannak a lakásépítések

Suppan szerint az idén és jövőre várható lakásátadási hullám mellett az irodaépítések, ingatlanfejlesztői piac, ipari és logisztikai beruházások, a tisztán állami és uniós támogatású projektek felfutásával idén a gazdasági növekedés gyorsulására számítunk, így a GDP növekedése idén elérheti, de akár meg is haladhatja a 4,5 százalékot. A társasházépítések és az ingatlanfejlesztések döntő része Budapesten zajlik, a lakásátadások száma idén és jövőre a fővárosban meghaladhatják a tízezret, országosan pedig a 25 ezret. A kivitelezéseket ugyanakkor hátráltatja a munkaerő és kapacitáshiány, egyes tervezett társasház beruházásokat már visszavontak, így feltehetően nem épül annyi lakás, mint ahány engedély kiadására sor került.

Várható volt a kiugró mértékű bővülés

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, az átadott új lakásoknál látható látványos, 65 százalékos növekedés nem meglepő, mert az utóbbi években felfutó fejlesztések közül egyre több került az utolsó fázisba. Az első negyedévben Budapesten volt robbanásszerű emelkedés, a fővárosban 609 új lakást készült el, ez a háromszorosa az egy évvel korábbinak.

A szakember megjegyezte, hogy a korábbi lakásépítési statisztikákból már látni lehetett, hogy nagy budapesti beruházások az idén javítják majd érdemben a statisztikát. Rámutatott arra is, hogy országos szinten az új lakások fele magányszemélyekhez volt köthető, a vállalkozások által épített lakások aránya így szintén ötven százalékos lett. Ez azt mutatja, hogy a családiház-építések továbbra is jelentős szerepet játszanak, de az értékesítési céllal épített lakások súlya egyre nagyobb. 

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)