Jump to content

Még több család lakáscéljai valósulhatnak meg

2018. 10. 29. 20:00

A családi otthonteremtési kedvezmény kibővítése az ingatlanpiac keresleti és kínálati oldalát is élénkítheti, hiszen több család számára válik így elérhetővé, kiváló feltételekkel a lakásvásárlás. Jó lehetőséget kínál a családoknak, illetve az ingatlanárak stabilizálásához is jelentősen hozzájárulhat az intézkedés.

A kétgyermekes családokra is kiterjeszti a kormány a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt, a háromgyermekeseknél pedig a kölcsönfelvétel lehetőségét 15 millió forintra emeli – jelentette be a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítéséről szóló kormánydöntést ismertetve Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ez az első lépés a család- és lakástámogatási rendszer kibővítése irányába – hangsúlyozta. A csok kibővítésére a lakáskasszarendszer átalakításából felszabaduló forrásokat használják fel.

Gulyás Gergely elmondta, a lehető leghamarabb, lehetőség szerint még idén szeretnék, ha a csok változtatásai hatályba lépnének. A támogatás megemelésére vonatkozó kérdésre közölte, ez az összeg még nem növeli nagymértékben az ingatlanárakat. A csok bevezetésekor volt egy olyan rövid távú hatás, hogy jelentősen megnőttek az ingatlanárak, és ha ez ismét így történik, akkor a segítség még inkább relatívabbá válik – magyarázta.

Több segítséget vehetnek igénybe a családok

Mindenképp nagy horderejű bejelentésnek számít a fent említett bejelentés – jelentette ki Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági elemzője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Kifejtette: Az eddigi csok-igénylők közül a háromgyermekes családok, akik új építésű lakás vásárlására vagy újlakás-építésére vették igénybe a kedvezményt, ők az összes igénylő egyharmadát tették ki, viszont az összes támogatás kétharmadát vették igénybe.

Így a bővítéssel kibővül azoknak a köre, akik egy visszafizetendő kölcsön formájában juthatnak nagyobb összegű kölcsönhöz, ez sok kétgyermekes családnak nyújthat segítséget.

Fenntartható rendszer

Balogh László elmondta, a kétgyermekes családok többen vannak, mint a háromgyermekesek, így várható, hogy a csok segítségével még több kétgyermekes család tudja megvalósítani lakáscélját. Ezáltal a rendszer fenntarthatóvá válik – hangsúlyozta.

Stabilizálódó ingatlanárak

A műsorban felmerült a kérdés, vajon ez a segítség vidéken többet jelent-e, mint Budapesten, hiszen a nagyvárosokban és a fővárosban az ingatlanárak jóval magasabbak, mint egy-egy kisvárosi, vidéki területen. Balogh László hangsúlyozta, élénkülés várható az újlakás-piacon. Hozzátette: nemcsak azért várható élénkülés, mert a kétgyermekes családok is kedvezőbb hitelekhez juthatnak, hanem azért is, mert – ahogy azt nemrégiben bejelentették – az új lakásokra vonatkozó ötszázalékos kedvezményes lakásáfa emelése bizonyos feltételek esetén kitolódhat 2020 utánra.

Megint olyan intézkedésnek lehetünk tanúi – hangsúlyozta –, amely egyszerre élénkíti a kínálat és a keresleti oldalt, ami azért fontos, mert ez az árak stabilizálódásához is hozzájárulhat.

Főváros vagy agglomeráció?

Az elemző kifejtette: Budapest továbbra is kiemelkedik az újlakás-árak szempontjából, mert meghaladják az átlagos négyzetméterárak a 750 ezer forintot. Ez azt jelenti, hogyha egy hatvan négyzetméteres lakást szeretne vásárolni valaki – ami az egyik legkeresettebb egyébként a piacon –, az átlagosan több mint negyvenmillió forintos lakásárat jelenthet. Ehhez nagy segítség lehet, hogyha egy tízmillió forintos, kedvező kamatozású kölcsönnel tudják kiegészíteni a meglévő tőkéjüket a kétgyermekes családok.

Hangsúlyozta: azért fontos a meglévő tőke, mert ezek a fiatal párok, akik adott esetben két gyermeket nevelnek, vélhetően rendelkeznek olyan tulajdonnal, aminek az értékesítéséből befolyó összeget egy ilyen kedvezményes hitelt kihasználva könnyebben tudnak akár nagyobb alapterületű lakást vásárolni a fővárosban.

Balog László kiemelte: a budapesti agglomerációban elhelyezkedő sorházak és családi házak iránt nőtt meg az érdeklődés az elmúlt években, azonban ennek hátránya az ingázás, ami időt és pénzbefektetést is igényel. Hozzátette: itt azonban akár harminc százalékkal olcsóbban tudunk lakást vagy házat vásárolni, mint a fővárosban.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)