Jump to content

Karácsonyi maradékból, ínycsiklandó ebéd

2016. 12. 29. 09:05

A rokonlátogatás, és a közös vacsorák után, bizony egy kisebb falunak elegendő élelemmel térnünk haza legtöbbször. Az ünnepek végeztével pedig annyi kaját halmozunk fel, hogy előbb romlanak meg, mintsem tányérra kerülnek. A pazarlás helyett, mutatunk néhány ötletes receptet, ahol a tipikus karácsonyi ételek, könnyed, mindennapi falatokká avanzsálnak.

Az ünnepi hús-, hal- és zsírdömping után, nem csoda, ha gyomrunk salátáért, vízért és gyömbérért kiált. A karácsonyi túlevést követő első napokban szinte egy falat ételt sem kívánunk, a hűtő viszont roskadozik a jobbnál jobb menüktől. Ilyenkor jön jól néhány recept, ami összeköti a kellemeset a hasznossal: nem kell kidobnod semmit, mégsem kell egy hétig ugyan azt enned!

Mivel a karácsony a hústól és a halról szól, így abból biztosan akad a hűtőben. A pikáns, laktató ám mégis könnyed és új ízvilággal kecsegtető húsos ételhez pont jól is jön egy kis maradék!

A hűtőben talált zöldségekből és húsokból isteni húsos salátát készíthetsz az alábbiakból:

- fél kg sült hús vagy hal
- negyed fej káposzta
- fél fej hagyma
- 3 evőkanál világos szójaszósz
- 3 evőkanál citromlé
- 2 szál sárgarépa
- 1 fekete retek
- 1 friss chilipaprika vagy szárított chili
- 1 evőkanál cukor
- 1 kiskanál olívaolaj

Elkészítése

A húst vágjuk vékony csíkokra, a répát, a retket és a káposztát reszeljük le, a hagymát szeleteljük fel szintén vékonyra. Az öntethez keverjük össze a chilit, a szójaszószt, a citromlevet, a cukrot és az olajat, és ezzel öntsük le a salátát. Kész is! 

A süteményeket is újrahasznosíthatjuk! Csokoládés vagy vaníliás kalácsot is készíthetünk kiszáradt vagy megszikkadt kalácsból, kuglófból, esetleg bejgliből. Amire szükséged lesz hozzá:

- 1 kiszáradt vagy megszikkadt kalács, kuglóf, bejgli
- szárított vagy kandírozott gyümölcsök (narancshéj, mazsola stb.)
- fél liter tej
- 2-3 evőkanál margarin/vaj
- 1 zacskó vaníliás cukor

Elkészítése

A kiszáradt süteményt szeleteljük fel, és kivajazott tálba rakjuk bele rétegezve a szeleteket. Szórjuk meg a kandírozott vagy aszalt gyümölccsel, a tejet a vajjal és a cukorral langyosítsuk fel, majd a keverékkel öntsük le a süteményt. Süssük forró sütőben, míg a teteje aranybarna nem lesz. kész is! 

(Forrás: hazesotthon.hu, marmalade.hu/recept: otvenentul.hu | Kép: pixabay.com, pexels.com)