Jump to content

A csok és a passzívház nem barátok

2016. 02. 21. 19:23

A költséghatékony házak koronázatlan királya a passzív ház sajnos álom marad a környezettudatos, az állami támogatást igénylőnek, mert a megépítéséhez szükséges segítséget biztosan nem a csok fogja megadni.

A passzívházak nagyon drágák, ezért csak kevesen engedhetik meg maguknak, manapság száz új épületből kettő készül ezzel a technológiával. Becslése szerint négyzetméterük nagyjából 400 ezer forintba kerül, ami komoly pluszköltséget jelent, miután a hagyományos építésű házak ára ennek csupán 60 százaléka, vagyis négyzetméterenként 240 ezer forint- mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Koji László szerint a passzívházak terjedését az új otthonteremtési támogatások sem fogják ösztönözni. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) összegébe nehezen fér bele egy ilyen épület, ha csak nincs valakinek további, akár néhány tízmilliós egyéb forrása - mondta. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy ideális esetben évi 36-40 ezer új ingatlant kellene felhúzni az ország 4,3 milliós lakásállományának fenntartására, akkor még nehezebb elképzelni a passzívházas technológia előtérbe kerülését rövid távon – tette hozzá.

Az ÉVOSZ elnöke szerint mindezek mellett mégis fontos beszélni a passzívházakról, mert nagyszerű környezet- és hosszú távon pénztárca kímélő technológiáról van szó, amit terjeszteni kellene Magyarországon is. A probléma hasonló, mint a kondenzációs kontra hagyományos kazánok esetében, vagy az olcsó Trabant és a drágább, de jobb, hatékonyabb autók viszonyában. Jó lenne a kezdetben többe kerülő megoldás, mert előremutatóbb, és megtérül, de az ilyen beruházásokhoz kevés az emberek pénze – mondta.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
Kép: cloudfront.net Forrás: hazesotthon.hu/hirado.hu