Jump to content

Miért olcsóbb vidéken a lakás?

2016. 12. 08. 19:05

Hihetetlen szakadék tátong a fővárosi és vidéki régiók ingatlanárai között, ami már a laikusnak is szemet szúr. Miért kerül alig néhány millió forintba egy tágas kertes ház száz kilométerrel odébb a fővárostól? Megválaszoljuk a sokat firtatott kérdést.

Nem megy ritkaságszámba, hogy a fővárosi lakások és a keleti régióban található otthonok árai között tízmilliós különbségeket is találhatunk. Jó példa erre, hogy míg az észak-alföldi településeken egy 60 négyzetméteres ingatlan 2,5 millió forintnál kevesebbért is megvásárolható, addig ugyanez Budapesten akár 20-25 millió forintot ér.

Alig néhány évvel ezelőtt nem volt még ennyire égbekiáltó a szakadék a regionális elhelyezkedésekben. 2007-ben „csak” hatszorosába került a vidéki lakás a városiénak, ugyan ez most kilencszerese a jelenlegi piaci helyzet mellett. A szakemberek előrejelzései sem megnyugtatóak: az árak a jövő évben sem stabilizálódnak.

De mi a fő indok, amiért többe kerül a fővárosban vásárolni, mint vidéken?

Nyilvánvalóan a közlekedés és a frekventáltság is befolyással van az árra. Minél távolabb, minél eldugottabb településen található az ingatlan, úgy az ára is csökken. Hiszen nagyban megdobja a telek értékét, hogy mennyi idő alatt lehet megközelíteni gyalog, és járművel a legközelebbi boltot, gyógyszertárat, csomópontot.

Az elhelyezkedésen túl a lakás minősége is kihat az értékesítési árra. Az elmaradottabb térségekben a lakások minősége, felépítése, megjelenése is alulmarad a fejlettebb, gazdagabb országrészekéhez képest, így az kisebb értéket képvisel a piacon.

A lakás komfortösszetétele sem mindegy. Az összkomfortos lakások aránya Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom megyében és Budapesten a legmagasabb,71-77 százalék között mozog, míg Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Békés, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun megyében nem éri el az 50 százalékot sem. Ugyanakkor utóbbiak esetében a többi megyéhez képest magasabb a félkomfortos, komfort nélküli és a szükség lakások együttes aránya, 10-13 százalék között mozog, szemben a gazdagabb országrészek 3-5 százalékos arányával. De szintén sokat elmond az is, hogy a Dél-Alföldön és az Észak-Alföldön található lakóépületek 32-36 százaléka vályogból készült- írta a Portfolio.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)