Jump to content

Fa alakú szélturbina, design és környezettudatosság egyben

2016. 12. 19. 05:20

A szélenergia olcsó, környezetbarát és kimeríthetetlen. Sokan viszont még így is panaszkodnak a szélturbinákra. Első sorban amiatt, hogy megváltoztatják a létképet, hangosak és magasak. Egy párizsi művész megoldotta a gondot, fa alakú szélgépet készített, amelynek levelei turbinaként funkcionálnak. Látkép, zaj és egyéb problémák megoldva!

A NewWind R & D egy start-up, amely párizsi székhelyű, és alapítóinak feltett célja, hogy a környezetet, a technológiát és a gazdaságot egészséges egyensúlyba hozza. A start-up alapítójának, Jérôme Michaud-Larivièrenek és az őt segítő mérnök csapatának köszönhető a SzélFa, azaz Wind Tree megalkotása.

A Wind Tree törzsét egy fehér acél cső és PVC lemez adja, ami több mint száz, levél formájú turbinát tart. A cél egy esztétikus, és csöndes masina megalkotása volt. Ezt az elvárást a csapat sikeresen teljesítette, sőt. A szerkentyű több energiát termel, mint klasszikus társa, ugyanis a levelek már akkor mozgásba lendülnek, ha a szél eléri a 2m/mp-es sebességet. A hagyományos szélturbina 4m/mp-es szélerősségnél lép működésbe.

A Wind Tree a maga 11 méteres magasságával elég jól mutatna bármely családi ház kertjében, sőt még a mindennapi élethez szükséges energiát –leszámítva a fűtést – is megtermelné egy 4 fős család számára. A törzset és a leveleket lehet cserélni, amivel plusz tíz évre le van tudva a masina.

Az első példányt 2014. április 23-án mutatták be a francia Pleumeur-Bodou Parkban. Ezt követően 21 fát rendeltek a helyi önkormányzatok és nagyvállalatok.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: technocrazed.com)