Jump to content

Hol drágultak meg legjobban a lakások?

2016. 12. 22. 16:05

A szakértők legfrissebb elemzései nem meglepőek, habár a területi megoszlás, azért érdekes változásokat hozott.

 

Budapesten és a megyei jogú városokban, az ország területi megoszlását tekintve pedig a Dunántúlon emelkedtek nagyobb mértékben az idén az ingatlanárak - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az elemző szerint mindez az országon belüli urbanizációs és belső migrációs folyamattal magyarázható, hiszen a kisebb településekről többen költöznek a nagyobb városokba, és ez az ingatlan árakat is befolyásolja.

A dunántúli megyék közül gazdasági és ingatlanpiaci szempontból is Győr-Moson-Sopron megye az egyik húzó része az országnak, itt 100 ezer lakosra több mint 240 megépült új lakás jut. Ami az ingatlanárak négyzetméter árváltozását illeti, októberben Kelet-Magyarországon 147 ezer, nyugaton 161 ezer forintos négyzetméteráron vásárolták a panellakásokat. Ugyanezt a főváros pesti oldalán 280 ezer, a Budain pedig 288 ezerért vették.

A téglalakásokért keleten 171 ezer, Nyugat-Magyarországon 192 ezer forintot fizettek a vevők négyzetméterenként, a fővárosban Pesten 286 ezer, Budán 433 ezer, a Belvárosban pedig 486 ezer forintot adtak ezekért.

A Duna House által közvetített lakóingatlanok közül Pest megyében volt a legmagasabb - 7 százalék - az újépítésűek aránya, de a vidéken eladott ingatlanok közül is 6 százalékot tettek ki az új lakások. Budapesten ez az adat mindössze 3 százalék volt.

Októberben a fővárosi vevők 39 százaléka nyilatkozott úgy, hogy befektetési céllal vásárolt ingatlant, ők - átlagosan - 24 millió forintot adtak egy-egy lakásért. Vidéken a fővárosinál alacsonyabb volt a befektetők jelenléte a piacon, de 23 százalékkal így is a második legnagyobb csoport volt.

Minden ötödik vásárló az első lakását vette. Ez 56 négyzetméteres volt és 18,5 millió forintba került. A vevők 35 százaléka volt vállalkozó, akik átlag 30,5 millió forintot költöttek egy-egy lakásra októberben.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)