Jump to content

A jövő okostelefon kijelzőit a természet inspirálta

2016. 12. 28. 09:05

A természet sokszor megihlette már az embert, és nincs ez másként most sem. Az okostelefon tervező óriások olyan egyszerű képződményekből nyertek inspirációt, mint a pókháló vagy egy levél erezete. Nem elképzelhetetlen, hogy a következő csúcsgenerációs telefon kijelzője, ezekből készüljön.

A vizsgálódások középpontjába elsődlegesen a pókok kerültek, az erős és rugalmas anyagú hálóikkal, illetve a levelek. A pókháló egyébként ellenállóbb, mint az acél és nagyjából olyan rugalmas, mint a gumi.

A háló és a levél kombinációjával a kutatók egy olyan anyag létrejöttét segítenék elő, amely megújuló energiaforrásként funkcionálna, ám mégis megfelel a jelenkor elvásásainak. A kutatók egy olyan újgenerációs érintőképernyő létrejöttét szeretnék elérni az ötvözettel, ami jóval ellenállóbb és képes a transzformációra, de a flexibilitásra mindenképp.

A rugalmasságot a pók hálójának felépítéséből és anyagi összetevőiből szeretnék kivitelezni, a fosszilis energiafelhasználást pedig a levélből. Ezen természeti adottságok továbbfejlesztésével képzelik el az újgenerációs kijelzőket és telefonokat.

Az elméleti síkon való tervezgetést felváltotta a gyakorlati kidolgozása az elképzelésnek. Az első elkészített prototípus sikeresen hozta az elvártakat. A pókháló elvén alapuló technológiának köszönhetően a készülék képes +25%-kal megnyúlni anélkül, hogy veszítsen a teljesítményéből. Az eddigi próbálkozások plusz 10%-os nyúlékonyságot biztosítottak.

A kutatók nagyon bizakodóak az eredmények tekintetében. Hiszen, ha ez tartósan beválna, akkor olcsó és egyszerű gyártási és előállítási metódussal válna elérhetővé a jövő érintőképernyője.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)