Jump to content

A zsúfolt utak mentén élők hajlamosabbá válnak a demenciára!

2017. 01. 10. 19:05

A Lancet orvosi szaklapban megjelent legfrissebb publikáció szerint, a főutak, belvárosi házak lakói fokozott veszélynek vannak kitéve. A zaj- és fényszennyezésen túl még valami felelős a szervezet hosszú távú egészségkárosításáért.

Noha nálunk nem olyan gyakran, de olykor figyelmeztetést adnak ki a levegőt fullasztóvá tévő szmog miatt. Köztudott, hogy a rossz minőségű, szmogos levegő szerteágazó egészségügyi problémákat okoz: allergiát, asztmát, a kismamáknál pedig születendő magzatuk egészségét is befolyásolja, a listát pedig egy örökkévalóságig lehetne sorolni.

Egy friss kutatás tovább bővítette a légszennyezés szervezetre gyakorolt káros hatásainak ismeretét. A Kanadában, két millió ember bevonásával készült tanulmány, ami tizenegy éven keresztül követte figyelemmel az kutatási önkénteseket azzal az eredménnyel szolgált, hogy azok, akik forgalmas út, buszmegálló, belváros, zsúfolt útszakasz mellett laknak, magasabb demencia- rizikófaktorral rendelkeznek. A The Lancetben publikált kutatási eredmény, arra egyelőre nem talált magyarázatot, hogy a légszennyezés miképp hat közvetlenül a betegség felbukkanásának növekedésére, de az egy évtizedet felölelő megfigyelés kézzelfogható bizonyítékként szolgál. A kettő közti kapcsolatról egyelőre egy elmélet született, miszerint a szennyező levegő apró részecskéi okoznak elváltozást az agyban.

A kutatók arra jöttek rá, hogy azok, akik ötven méteres körzetében főútvonal található, azok jobban ki vannak téve a légszennyezés káros hatásának, ahogy az elhízottak és az aluliskolázottak is. „A tanulmányok, akárcsak ez új fejezetet nyithat az Alzheimer betegségek, köztük a demencia kezelésében”- fűzte hozzá a kutatási eredményekhez Dr. Davis Reynolds, az Alzheimer’s Research UK vezető kutatója.

A kutatás aggodalomra ad okot, elvégre a fejlődő országokban a lakosság több mint fele nagyvárosokban él. Az urbanizálódott életforma pedig számos egészségügyi betegséget tartogat. Gondoljunk csak bele, lépten-nyomon, minden lélegzetvételnél káros anyagok milliói kerülnek a szervezetünkbe.

Tavaly világszerte három-öt millió haláleset volt köthető a légszennyezés okozta megbetegedésekhez. A leggyakoribb haláleset a tüdőt támadó korok számlájára írható, de az esetek közt a demencia is szerepelt. Hogy a világ vezetői, és a kormányok hogyan reagálnak majd a légszennyezés okozta változatos egészségügyi problémákra az a jövő zenéje. De a környezetvédelmi egyezségek, és a károsanyag kibocsátásra vonatkozó törvények nem véletlenül kapnak nagy hangsúlyt.

 

További érdekességekért bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)