Jump to content

A közösségi média 10 negatív hatása I.rész

2017. 01. 26. 17:05

A közösségi média térnyerése a mára elfogadottá vált, és nem lep meg senkit, hogy a fiatalok az interneten „élnek”. Viszont ez mentesíti a szülőket attól, hogy szülőként viselkedjenek és megóvják őket a virtuális bébiszittertől?

A Római Egyetem kutatói egy 50 000 főt magába foglaló tanulmányba kezdtek, hogy kiderítsék, hogyan és milyen mértékben befolyásolja a közösségi média a magunkról, életünkről és jövőnkről alkotott képet. Az eredmények szerint a média negatív hatással van az egyénre, ezáltal a társadalmi jólétére is. Íme azok a negatív hatások, amelyek tönkretehetik, de mindenképp hatást gyakorolnak az emberre.

Gyűlöletbeszédek. Ezek nem egyszer követeltek maguknak halálos áldozatot. Sajnos túl gyakran lehet olvasni olyan híreket, amelyek beszámolnak egy tinédzser haláláról, aki önként vetett véget életének, a közösségi oldalakon zajló zrikálások, ócsárlások miatt.
A gyerekek és fiatalok (10-16) egytől egyik használják a közösségi platformokat, és közülük főként a lányok és a valamely etnikai kisebbséghez tartozók vannak leginkább kitéve a „gyűlöletbeszédnek” ezen internetes platformokon. A legtöbb hozzászólás, szidalmazás sokszor ismeretlen, hamis profil mögé bújt személyektől származik, ám legyen is az bárki, aki a gyűlöletbeszéd, negatív, gúnyolódó tartalmat ír, egy ember és annak közvetlen környezetét is tönkreteheti, egyetlen rossz szavával. Figyeljünk a gyerekekre, mert nekik, még nincs kialakult stabil önképük így bármi befolyásolhatja őket!

Társadalmi bizalmatlanság. Ez a jelenség kialakulása nem meglepő. A már fent említett, hamis profilok mögé bújt csalók, agresszívek, hazudozók okozzák ezt.

Cyber zaklatás. A nem magyarosított ám gyakran használt megnevezése ennek, a Cyber Bullying. Ez az egyik leggyakrabban idézett veszélye az internet használatnak. Szinte mindenki, aki használ bármely közösségi médiával kapcsolatos platformot, találkozhatott már ezzel. Ezek fenyegetések, agresszív magatartás szülte üzenetek, amelyek már a zaklatáshoz hasonló érzetet keltenek a címzettben.

Személyazonosság-lopás. Az egyik nagy probléma a szociális média oldalakkal, hogy ellopni valaki identitását mindösszesen egy perc. A felhasználók között sok a kiskorú, akik nem olvassák el vagy nem is tudják, hogy mit jelentek az adatvédelmi beállítások, és milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk, ha nem igyekszenek megóvni a személyazonosságukat az interneten. Egy frissen készült kutatás szerint a fiatalok 20%-a szerint teljesen biztonságos mindent megosztani magukról az interneten.

Virtuális követés. Ez nagyjából egy kategória a Virtuális/Cyber zaklatással, hiszen itt is áldozatául eshet bárki, egy rosszakarónak vagy akár exnek. A virtuális zaklatást számos különböző módon lehet kivitelezni a közösségi oldalakon. Hiszen a becsekkolások, esetleges kép megjelölések árulkodóak lehetnek, az arra kiélezett szemnek.

Többre vagy kíváncsi? Kattints ide!

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)