Jump to content

Mit tehet az okostelefon a légszennyezéssel szemben?

2017. 03. 23. 17:05

A kézenfekvő válasz a semmi lenne, azonban az nem lenne helyes. Nem meglepő, hogy a technológiai fejlettségnek köszönhetően szinte minden rácsatlakoztatható, mindenre, és a legegyszerűbb dolgok, akár egy pár zokni is képes megfigyelő szenzorként működni. Akkor a telefon, miért ne tudná ugyanezt?

Nem kérdés, hogy a légszennyezés és az abból fakadó megbetegedések, és káros hatások léteznek. Olyannyira, hogy annak kezelésére Angliában egy évben átlagosan £20 billiót költenek (405 ft= kb. 1£). Persze nem csak az Egyesült Királyságban szenvednek a szennyezett levegőtől. Olyan probléma ez, ami a könnyedén suhan a szél hátán országhatártól függetlenül, súlyos károkat hagyva maga után.
Elég csak Japánra gondolni, ahol már lassan természetessé válik, hogy az emberek maszkban töltsék mindennapjaikat, azzal védekezve a súlyos légkoncentrációtól.

Nem szabadna karba tett kézzel nézni, ahogy az élet egyik alapfeltétele beszennyeződjön, és károssá váljon. Természetesen számos ötlet, jövőbeni elképzelés és hatalmas ígéretek várnak megvalósításra az üggyel kapcsolatban. Ám azok valahogy sosem kerülnek a kivitelezőasztalra.

A jövőre mindig úgy gondolunk, mint egy jobb, szebb időre, ahol minden ökobarát, zöld és humánus. De be kell látni, nem hogy közelebb, egyre csak távolabb sodródunk ettől az áhított létformától. Ez annak köszönhető, hogy tettek helyett csak ígéretek vannak.

Ezt a problémát igyekezett megoldani az a telefonos – leginkább applikációnak nevezhető – program, ami méri, és tájékoztatja tulajdonosát a jelenlegi levegőadatokról. Az Air Quality Egg csoport, egy olyan olcsó, ám megbízható légszennyezés előrejelző appot készített, ami mindenki számára elérhető, ezáltal biztosítva a naprakészséget a jelen helyzetről. Az Airtext-re keresztelt levegőfigyelő elsődleges funkciója a tájékoztatás és a figyelemfelhívás. Mi más lenne a célja, minthogy felnyissa az emberek szemét arra vonatkozóan, hogy nem csak egy elcsépelt, unatkozó aktivista találta ki a légszennyezést. Az app hasznos lehet azok számára is, akik szeretnének tudatosan élni, tervezni, és a legkevesesebbet ártani maguknak.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)