Jump to content

A lenrost, ami világít és üzenetet kézbesít

2017. 03. 24. 08:30

Újabb őrületes találmánnyal rukkoltak elő a Shanghai Fudan Egyetem kutatói, akik olyan lenrostot állítottak elő, melyből LED fényhez hasonlóan világító ruhát lehet előállítani.

A kutatásban a kínai egyetem munkatársai mellett a kaliforniai egyetem kutatói is közreműködtek az innováció kifejlesztésében.

A különleges rostszálat elektrokémiai cellákból állították elő, úgynevezett Plecekből. Az anyag ugyan olyan vékony, mint klasszikus társa, így fonható.

Az anyag csupán 1mm vastag és fénykibocsátó elektrokémiai cellákkal van ellátva, melyek működési elve az OLED (szerves fénykibocsátó diódák) működéséhez hasonlítható, ám a fő különbség köztük az hogy az utóbbi több energiát fogyaszt. Mivel a Plec technológiával készült fényes rostszál energiatakarékosabb, ezért a továbbiakban újrafelhasználható energiaforrásként is alkalmaznák, ami a test mozgását, súrlódását, stb. alakítaná át energiává.

A fejlesztésnek köszönhetően a jövőben talán világító, színváltós ruhákban járhatunk, melyek kijelzik, ha éppen üzenetünk jött a telefonra. Ugyanis ezek a lehetséges felhasználási területei a színesen világító lenrostnak, az energiatermelő feladatuk mellett.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)