Jump to content

Durva, mi mindent gyűjtögetünk otthon

2017. 04. 29. 19:00

Mi lett a VHS magnóval, a diskmannel, és társaival? Nem feltétlen a kukában végezték.

 

Lassan felnő egy teljes generáció úgy, hogy alig tartott a kezében CD-t, de retrónak számít már a DVD is, a kazettás magnóról, a lemezekről és a videókazettákról nem is beszélve.

Az audiovizuális tartalmak fejlődésével és gyors terjedésével sok eszköz feleslegessé vált, ám úgy tűnik, a hi-fi, az MP3, meg a DVD lejátszó, kazettás magnó, discman, walkman, sőt a VHS is csak lassan tűnik el az otthonokból.

A felmérésben résztvevő aktív internetezők bő tízezres bázisából csupán 16% jelezte, hogy a fenti eszközök egyikével sem rendelkezik. Ugyanakkor a „retró” eszközök elérhetősége és használatuk intenzitása között jelentős különbségek figyelhetők meg, ráadásul ezek nincsenek egyenes arányban egymással.

                         

Audió eszközök közül a háztartások 45%-ban található meg a hi-fi, 40%-nál van MP3 lejátszó, videó eszközök közül pedig a DVD lejátszó (65%) a leggyakoribb, napjainkban is megtalálható berendezés.

A megkérdezettek válaszából úgy tűnik, a mára oldszkúlnak nyilvánított használati tárgyak még mindig harcolnak a köztudatban maradásért, hiszen a hi-fi-vel rendelkezők közel kétharmada használja is azt hetente legalább egyszer, az MP3 pedig a birtokosok 44%-ánál kerül elő ugyanilyen gyakorisággal.

VHS lejátszó és kazettás magnó a háztartások negyedében bújik meg, ám a tulajdonosok fele már nem használja azokat. Mára pedig szinte feledésbe merültek a hordozható kazetták és CD lejátszók is, amelyek csupán a lakosság tizedénél találhatók meg.

Manapság is szívesen gyűjtünk, csak máshogy

A válaszadók a digitális tartalmakat jellemzően a szabad felhasználóélmény okán kedvelik, hiszen ezeket bárhol és bármikor elérhetik, a különböző képi- és hanganyagok között pedig könnyedén válogathatnak. Digitális zenei gyűjteményt a megkérdezettek 30%-a, filmet/sorozatot/videót negyedük, míg videójátékot bő 10%-unk birtokol.

                                                           

De az audiovizuális kedvencek mellett még mindig hangsúlyos szerepet tölt be a fizikai könyvgyűjtemény, hiszen az olvasók közel fele tudatosan építi könyvtárát. A tízezres minta 80%-a a hagyományos könyvek mellett voksolt, szemben azok digitalizált változatával.

A Z generáció a legnagyobb audiovizuális gyűjtő, a hagyományosnál sokkal jobban kedvelik a digitálist. Ugyanakkor fizikai könyveket még ők is sokkal nagyobb arányban gyűjtenek, ami azt is előrevetíti, hogy a klasszikus könyvpiac még hosszú ideig élni és virágozni fog.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)