Jump to content

A hackereknél is okosabb városokra van szükség

2017. 06. 24. 19:05

A fejlődés ára, hogy azzal kell számolni, minden eszközt fel lehet törni, ami csak az internethez csatlakozik. Az okosvárosokat is.

 

A Trend Micro friss tanulmányában arra hívja fel a figyelmet, hogy a megfelelő odafigyeléssel a kockázatok minimalizálhatók.

Erős ütőkártya lehet a hackerek kezében

Ami a veszélyeket illeti, elég csak arra az esetre gondolni, amikor 2015-ben hat órára áram nélkül maradt több százezer otthon Ukrajnában, mert malware támadás érte az áramellátásukat biztosító erőművet.

Néhány hónappal ezelőtt pedig a dallasi riasztórendszer felett vették át az uralmat ismeretlen hackerek, és megszólaltatták a 156 vészjelző szirénát, amelyeket elvileg csak vészhelyzetben használnának a lakosság figyelmének felhívására. A szirénák éjjel 11:42-től hajnal 1:17-ig szóltak, összesen 15, másfél perces ciklusban.

Mindamellett, hogy az emberek nem tudtak aludni, és pánikhangulat tört ki, a város erőforrásait is lefoglalta a támadás: az eset alatt összesen 4400 hívás érkezett a 911-re.

Alaposan megtervezett, célzott támadásokkal a hackerek fontos szolgáltatásokat béníthatnak meg egy okos városban, ami erős ütőkártya lehet a kezükben. A profi bűnözői csoportok a visszaállítás fejében komoly összegeket próbálnak kicsikarni a város vezetésétől, míg a kiberterroristák szándékos károkozással akarják demonstrálni, hogy mire képesek.

Körültekintéssel csökkenthető a kockázat

Az okos városok építése kétélű kard. Ezek a technológiák nem csupán lehetőségeket, de biztonsági réseket is magukban rejtenek. Ezért az ilyen rendszerek kialakításánál, bevezetésénél és működtetésénél érdemes minden eshetőséget számba venni, és minden lehetséges esetre felkészülni biztonsági szempontból is, beleértve többek között a kibertámadások kivédését, az adatok védelmét és a folyamatos rendelkezésre állás biztosítását is.

A Trend Micro Forward-Looking Threat Research (FTR, Előretekintő fenyegetéskutatás) csapata nemrégiben összeállított egy tanulmányt „Securing Smart Cities: Moving Toward Utopia with Security in Mind” (Az okosvárosok biztonságossá tétele: úton az utópia felé, szem előtt tartva a biztonságot) címmel, amely bemutatja az egyes smart city megoldásokkal járó kockázatokat.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu| Kép: pixabay.com)