Jump to content

Miért olyan vonzóak a vörösek?

2017. 11. 10. 15:03

A természetes vörös hajhoz egy sor tévhit és babona fűződik.

 

Nagy port kavart Angliában az az eset, hogy egy vendéglátóhelyen az egyik vendég bántó szavakkal illetett egy vörös hajú kislányt, akinek az édesanyja hevesen reagált a megjegyzésekre. Miután a sértegetőt felpofozta, a tulajdonos távozásra szólította fel a  családot. Ha a szabad szájú hölgy tisztában lett volna az alábbi vörösökkel kapcsolatos tényekkel, talán inkább irigykedve tekintett volna a kislányra.

A vörös haj a gének játéka

Az utóbbi években egy sor tanulmány készült a vörös hajú emberek fizikai és pszichológiai tulajdonságait górcső alá véve. Ezekből a többi között kiderült, hogy a vörös hajat egy génmutáció okozza. Ez a gén az MC1R néven ismert. Egy párnak csak akkor születhet vörös hajú gyermeke, hogyha mindketten magukban hordozzák a vörös hajért felelős gént. A vörösnek pedig többféle árnyalata is létezik. Arról, hogy a születendő baba milyen hajszínnel jön a világra, arról ugyancsak a genetika dönt. Mivel a mutációk kéz a kézben járnak, nem ritka, hogy a vörös hajúak balkezesek lesznek, amely ugyancsak egy genetikai sajátosság.

Hajas problémák

Ha egy természetes vörös hajú személy hajszínváltásra adja a fejét, akkor érdemes azzal számolnia, hogy az ő haját nehezebben fogja majd be a festék. A vörös árnyalatért felelős pigmentek ugyanis sokkal erősebb színtartó képességgel rendelkeznek, ezért nehezebb ezt a hajszínt elfedni hajfestékkel. A szépészeti beavatkozás után pedig azzal is számolnia kell az eredetileg vörös hajkoronát viselőnek, hogy hajszálai sokkal jobban károsodnak a művelet során, mint másoknak.

A vörösöknek kevesebb hajszáluk van, mint más árnyalatú társaiknak. Míg a szőkéknek átlagosan 110 ezer, a barnáknak 140 ezer, addig a vörösöknek csak 90 ezer hajszáluk van. De a kevesebb néha több: az ő hajszálaik vastagabbak és erősebbek is, mint a szőkéknek vagy a barnáknak.

Ráadásul azon szerencsések közé tartoznak, akik igazán sose fognak megőszülni. Hajuk különleges pigmentje erős színtartó képességgel bír, ennek eredményeként a haj csak fokozatosan veszít színéből: először rezessé, később szőkés árnyalatúvá válik, és fokozatosan halad a szürkés árnyalat felé.

Érzékenyebbek és különleges bánásmódot igényelnek

A tudósok arra is rájöttek vizsgálódásaik során, hogy a genetika a vörösek fájdalomtűrő képességére is kihatással volt. A természetes vörös hajzuhataggal rendelkezők fájdalomküszöbe alacsonyabb más embertársaiknál, és nehezebben viselik mind a hideget, mind a meleget. Ugyanakkor testük sokkal gyorsabban képes megváltoztatni hőmérsékletét, ezzel védve önmagukat. Műtétek és kórházi beavatkozások során erősebb fájdalomcsillapításra és altatásra szorulnak. A vörös hajú kismamákat szüléskor különleges bánásmódban részesítik, mivel tovább véreznek, és a sérüléseik is nehezebben gyógyulnak.

Kevesen vannak, és a pletyka ellenére nem tűnnek el

A világ lakosságának alig egy-két százaléka természetes vörös csak. Ez az árnyalat leggyakrabban Skóciában és Írországban fordul elő. Ennek oka a földrajzi adottságokban is kereshető, mivel ezen országok éghajlata hűvösebb, csapadékosabb, így ideálisak a vöröseknek, akiket érzékenyebb bőrrel áldott meg a természet. Az a feltételezés pedig szerencsére csak szóbeszéd, hogy egy nap eltűnik majd ez a hajszín, mert az emberiség körülbelül négy százaléka hordozza a kialakulására hajlamos gént a DNS-ében, de ez csak ritkán domináns. Így egy vörös hajúnak nem feltétlenül születik vörös csemetéje, de a legtöbb esetben néhány generációt átugrik az öröklődés.

Szenvedélyesebbek az átlagnál

Werner Habermehl kutató hatezer német nő bevonásával végzett felmérést a témakörben, és arra a konklúzióra jutott, miszerint a vörösek szenvedélyesebb szeretők, és szeretik a változatosságot.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)