A karácsony jó ürügy arra, hogy elkészítsük az egyik kedvenc magyar ételt, a töltött káposztát. Szerencsére létezik gyomorkímélő változat is, amelyből a család minden tagja kedvére falatozhat.
Hozzávalók (4 személyre):
- 80 dkg savanyú káposzta
- 8 savanyított káposztalevél
- 2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 40 dkg darált pulykahús
- 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika
- 8 dkg barnarizs
- 1 tojás
- 1 csipet őrölt köménymag
- 1 mokkáskanál szárított majoránna
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 2 dl tejföl (12%) vagy natúr joghurt
- só, bors
Elkészítés
A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.
Az olajban megpirítjuk a vöröshagymát. A felét a darált húshoz adjuk.
A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.
A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a barnarizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket.
A lábosba tesszük a káposztára. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1 óra). Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad! A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel vagy natúr joghurttal kínáljuk.