Jump to content

Korszerű lakás vagy vegetáriánus élet?

2022. 11. 14. 10:51

Egy korszerű új otthon éves károsanyag kibocsátása 1-2 tonnára tehető - aki ilyen lakás megvásárlásában gondolkodik, az egy hagyományos lakáshoz képest annyival tudja csökkenteni a háztartása károsanyag kibocsátását, mintha a család autója egész évben a garázsban állna, vagy a családtagok mindegyike vegetáriánussá válna.

Kevesen tudják, hogy a háztartások második legnagyobb széndioxid-felhasználása a megevett hústermékek előállításához kötődik – megelőzi még a gépjárművek okozta szennyezést is – mondta el a K&H lakásvásárlás és -hitel konferenciáján Suba Levente. A hiteligényléseken jól látszik, hogy az energiaárak elszabadulása miatt egyre többen keresnek finanszírozást lakásuk energiahatékonyságának javításához.

A pénzintézet fenntarthatósági programjának vezetője szerint az EU által 2050-re kitűzött nullás kibocsátási arány elérése aligha lehetséges, ha csak az új lakások lesznek energiatakarékosak – a K&H-nál ma is csak minden 20. finanszírozott lakás 0 vagy közel nulla karbonkibocsátású. Épp ezért az (állami) támogatásoknak egyre inkább a felújításokat, korszerűsítésieket kellene segítenie.

A felújítások esetében tehát még inkább a pénztárca - semmint a fenntarthatóság - a legkomolyabb érv a beruházás mellett, de a K&H felmérése szerint már a második helyen van, megelőzve a saját életminőség javítását, illetve az ingatlan értékének a növelését.

Pedig az ingatlanpiac is zöld irányba változik. A jövőben is eladhatóak lesznek az energiapazarló lakások, ám a vevők egyre inkább beépítik majd a szükséges felújítások költségét, azaz annyival kevesebbet fizetnek majd az ingatlanokért, mint amennyibe a beruházás vélhetően belekerül – vélekedik Suba Levente.

Faragó Péter, a Realmonitor Kft. ingatlanhirdetési figyelő applikáció alapító/tulajdonosa szerint akár a felújítási költségek is megspórolhatóak, ha az ember odafigyelően választja ki álmai ingatlanát. Magyar sajátosság ugyanis, hogy ha egy ingatlan a piacra kerül, akkor pillanatok alatt az összes ingatlan hirdetési oldalon megjelenik – az értékesítők jóvoltából különböző árakon. A Realmonitor ügyvezetője szerint átlagosan akár 4 millió forintot lehet spórolni azzal, ha a kiválasztott ingatlant más értékesítők oldalain is megkeressük. Miközben minden 4. ingatlan hirdetés máshol is megtalálható, a jó minőségű, jó áron kínált ingatlanból kevés van, ezek akár órák alatt új gazdára találnak. A K&H ingatlan hirdetésfigyelő applikációja rengeteg oldalt figyel és azonnal jelez, ha a keresési opciónknak megfelelő ingatlan kerül a piacra.

Molnár Gergő, a K&H Lakossági hitelkezelés vezetője szerint az emelkedő hitelkamatok miatt felértékelődik a banki tanácsadók szakértelme: a K&H-nál a kölcsönigénylők fele valamilyen (állami) támogatást is igénybe vesz a lakásvásárlás, vagy felújítás finanszírozására. Szerencsére Magyarországon rendkívül kiterjedt a családtámogatási rendszer, amelynek egyik fő területe épp a lakhatás.

Bár igaz a régi mondás, hogy nem házat, környéket kell választani, hiszen a házat fel lehet újítani, ám az elmúlt években a felújítást végző szakemberek hiánya árnyalta ezt az állítást. Boros Gerzson, a jószaki.hu üzletfejlesztő menedzsere szerint most azért könnyebb szakembert találni a tervezett munkára. Garancia, minőségi áru – komoly eltéréseket okozhatnak az ajánlatban a szakértő szerint, tehát nem feltétlenül a legolcsóbb megoldás a legjobb – fontos átbeszélni a részleteket – ez komoly bizalomépítő megoldás lehet. Az árajánlat is köti a szakembereket, de tanácsos szerződést kötni Boros Gerzson szerint. A szakember úgy vélekedik, hogy attól nem kell tartanunk, hogy egy tisztességes szakembert megbántanánk, ha szerződést kérnénk, hiszen az mindkét félt védi.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)