Jump to content

Kötelező lista gyerekszobába

2014. 10. 25. 16:01

minden gyerek más és más igényekkel rendelkezik, így értelemszerű, hogy szobáját is máshogyan kell berendezni. Van azonban egy lista, amely többé-kevésbé minden esetben irányadó lehet, hogy mik is azok a dolgok, amelyek mindenképpen kellenek egy gyerekszobába.

1. Élénk színek. A gyermekek szinte mindig élénk színt választanak, ha szobájuk színéről van szó. Kutatások bizonyítják, hogy az élénk színkörnyezet pozitív hatással van az intellektus fejlődésére is. A kisebbek ráadásul még jobban tudnak azonosulni rajzfilm- és mesefigurákkal a vibráló színek mellett.

2. Kényelmes ágynemű. A központi téma mindig az ágy. Válassz megfelelő méretű, jó minőségű ágyat, kényelmes, pamut ágyneművel, melynek színével és tapintásával is elégedett a gyerek. Hidd el, minél kényelmesebben és jobban alszik, annál kevesebb problémája lesz napközben.



3. Falióra. Egy falióra nem csak jól mutat a szobában, de önkéntelenül is megtanítja a gyereket az idő múlására, a pontosság fontosságára, a jó időbeosztásra és az idő értékére.

4. Tárolószekrény. Mindenképpen jelölj ki egy helyet, ahol tárolni lehet. Ruhák, játékok, nem használt dolgok. Ne legyen feleslegesen elöl semmi, hiszen ezzel is a rendszeretetre neveled őt.

5. Minihűtőszekrény. Furán hangzik, de jól jöhet. A gyermekeket már kisebb korukban is tudatosan kell nevelnünk a helyes táplálkozás alapelveire és a hidratáció fontosságára. E kis hűtőbe csupa olyan tápanyagban gazdag, egészséges ételt és ásványvizet tegyél, amelyet nem sajnálsz tőle. Ezzel idővel az étel beosztását is megtnaulja és nem jár rá a konyhai hűtő egészségtelen kajáira.

6. Rajztábla. Egy parafatábla vagy táblafestékkel bevont tábla mindig jól jön. egyrészt szem előtt lehetnek a teendői, másrészt bátoríthatod arra, hogy állítsa ki saját műveit, rajzait, festéseit. Így rávezetheted az egészséges önbizalom, a bátorság és a nyíltság fontosságára.

7. Tanulósarok. Fontos, hogy elválaszd a tanulás és a játék/pihenés színtereit. Egy nagy íróasztal, egy megfelelő tartást biztosító szék és jó fények kellenek ahhoz, hogy szívesebben leüljön tanulni a gyerkőc.



8. Polifóm matrac vagy műanyag szőnyeg. Különíts el egy sarkot a gyereknek, ahol a földön ülve, fekve is eltöltheti az időt. Ott akár rajzolhat vagy tanulhat is, és nem kell folyamatosan az asztal felett görnyednie.

9. Világítás. A kicsik általában félnek a sötéttől, és amúgy is egészségesebb, ha jól megvilágított, megfelelő erősségű fénnyel rendelkező szobában tanul, olvas, fest és játszik. Legyen íróasztal lámpája, olvasólámpája!

10. Polcok. Egy polcrendszer nagy segítség a játékok és a könyvek rendszerezésében. Ha mindent dobozva vagy szekrénybe zársz, nem lesz választási lehetősége, nem látja át az opciókat. Könyvet is gyakrabban emel majd le a polcról, ha tudja, hogy miből válogathat.

(Fotók: decor-advisor.com)