Jump to content

Viszlát klasszikus kazán, helló kondenzációs

2016. 09. 24. 12:30

Lassan indul a fűtési szezon, úgyhogy nem árt még most karban tartani vagy épp beszerezni a kazánokat. Ha vásárolsz, egy dologra nagyon figyelj!

Már nem lehet a hagyományos kazánokat használni az Európai Unió 2013-ban megjelent és 2015 szeptemberében aktuálissá vált rendelete értelmében, mert az új tüzelőberendezéseknek a szezonális hatásfok követelményeket kell teljesíteniük. Az intézkedésben leírt kritériumoknak viszont csak a kondenzációs kazánok képesek megfelelni ezért már csak ezeket lehet beszerelni.

A kondenzációs kazánokról azt kell tudni, hogy elődjeikhez képest jóval energiatakarékosabbak, így a környezetünkre is kevesebb terhet rónak, plusz zéróra csökkenthető vele a szénmonoxid okozta halálesetek száma, a zárt égéstér miatt. Mindemellett csöndesebb is.

A megszokott árfekvéshez képest viszont drágábbak, de a szakemberek szerint megéri beruházni, mert hosszú távon megéri, és kifizetődőbb. Lecserélni a hagyományos, régi kazánokat nem kötelező, viszont ha eljön az idő, már csak ezeket lehet beszerelni.

A kondenzációs kazánnal a korábbihoz képest várhatóan legalább 20 százalék energia takarítható meg. A kondenzációs kazánok ára körülbelül 250 ezer forinttól indul, de a kazánnal együtt a füstgáz elvezetést, azaz a kéményt is ki kell építeni, illetve cserélni, így a költségek körülbelül félmillió forintnál kezdődnek.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)