Jump to content

Szoktál gyepet szellőztetni?

2017. 04. 15. 19:00

A gyepszellőztetés első hangzásra vicces kifejezés, ám annál komolyabb folyamatot takar. Az ápolt kert megjelenés lehetetlen nélküle.

Már jócskán benne vagyunk a tavaszba, de ez ne gátoljon meg abban, hogy gyepszellőztess, ha még nem tetted meg. Ám mielőtt ennyire előreszaladnánk, választ adunk kérdésedre, hogy miért is fontos.

Mi az?

A gyepszellőztetés a téli álomból ébredező pázsit kávéja. Alkalmazásával az elhalt fűszálak, elhervadt növényi részek eltávolításra kerülnek, helyt adva a friss, egészséges fűszálaknak. A folyamat fokozza a fű növekedését, ráadásul a mohosodás ellen is megoldást nyújt.

A gyepszellőztetést a célra speciálisa kifejlesztett géppel vagy gyepszellőztető gereblyével lehet végezni. A folyamat során először le kell nyírni a füvet, ha a hőmérséklet tartósan 12-15 °C fok körül stagnál, majd a fellazult talajt át kell gereblyézni.

A gyeplazítással és szellőztetéssel serken a talaj tápanyagtermelése, valamint az oxigén, a nitrogén és a foszfor áramlása és a vízfelvétel is könnyebbé válik a növény számára. A pazar zöld fű érdekében a gyepszellőztetés után érdemes gyeptrágyával kezelni a felületet.

A végeredmény első pillantásra riasztó, de pánikra semmi ok, mert nem telik bele pár nap, s a fű újjáéled, és szebb lesz, mint valaha!

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: 7-themes.com)