Jump to content

4 dolog, amit a kutyád titkon utál

2018. 04. 19. 09:00

Mindezek ellenére össze sem rezzen, ha csinálod vele. Vajon mit utálnak a blökik a legjobban?

Négylábú barátaink a türelem mintapéldányai. Hosszú perceken át viselik el az általuk leggyűlöltebb dolgokat is, anélkül, hogy arcukra kiülne az unalom vagy épp a nem tetszés egyetlen pillantása. De, ha egyszer ráunnak a dologra, annak hangot adnak.

Elhúzod a szagoktól? Szívből gyűlöli!

Mi nem értékeljük túl nagyra a szagokat, de nem így négylábú barátaink. Séta közben a kutya szinte a szagokon keresztül látja a világot: minden fűszál egy másik kutyáról ad hírt, minden illat más jelentést bitorol. A gazda szempontjából viszont az állandó szaglászás egy idő után kifejezetten bosszantó lehet. Ezért gyakran annyi a reakció az ember részéről, hogy elhúzza a kutyát a szagoktól, ami az állat számára borzaztó, és egyben gyűlölt tevékenység is.

Idegen helyen, idegen emberekkel

Egy 2014-ben végzett kutatás arra világított rá, hogy a vizsgálatba bevont kutyák szívverése sokkal szaporább volt, ha idegen környezetbe kerültek, olyan emberekkel, akiket nem ismertek vagy kevésszer láttak.

Ellenben, ha a gazdi a közelben van, mindegy, hogy a kutya új helyre kerül vagy sem. Ugyan olyan nyugodt marad. Épp ezért, az sem szívlelt dolog, hogyha másra hagyod az ebet, míg dolgod van.

Rosszul időzített séták

Ami neked megfelelő, az neki nem biztos. Például a nyári időszakban a délutáni vagy délelőtti séta nem igazán kedvelt az ebek részéről. Míg az ember számára kellemes időtöltés, addig a kutya számára nem annyira. Elvégre a forró aszfalt megégetheti a tappancsukat, míg a bőrük könnyen leég a napon.

Ölelgetés

Íme az abszolút gyűlölt dolog, az ölelgetés. A Washington Postban is publikált 2016-os nagyszabású kutatás szerint a kutyák kifejezetten vonakodnak, amikor a gazda ölbe veszi vagy átkarolja őket.

Mivel a kutyák tudatosan elrejtik kellemetlen érzéseiket a gazdák elől, így az avatatlan szemnek nem tűnhet fel, az eb nem élvezi a szeretgetést. Stanley Coren, a kanadai British Columbia Egyetem kutyaviselkedés-szakértője közel 500 képet tanulmányozott át, amelyeket kutyáikat ölelgetik a gazdák. Mindegyik képen négy azonos jel felbukkant a kutya részéről:

- az állat elfordítja a fejét
- kilátszik a kutya szemfehérje
- lesunyja vagy a feje oldalához lapítja a fülét
- elkezdi nyalogatni a gazdát

A kutatásból kiderült, hogy a kutyákat kifejezetten stresszeli az, ha a gazda átöleli őket. A vizsgált fotók 81,6 százalékán az ebek a stressz és nyugtalanság legalább egy jelét mutatták.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)