Jump to content

Így védekezhetsz tavasszal a kártevők ellen

2018. 04. 22. 18:00

A jó idő beköszöntével gyakori, hogy a lakásokban megjelennek a hangyák, legyek és egyéb rovarok. Sok kellemetlenséget, gondot okozhatnak a darazsak is. A Kossuth Rádió Napközben című műsorában többek között arra keresték a választ, hogy léteznek-e hatásos házi módszerek a kártevők ellen, illetve, hogy mikor érdemes szakemberhez fordulni.

 

Ébredezik a természet, és ezzel együtt a napjainkat megkeserítő rovarok is elkezdenek behúzódni otthonainkba, olyan területet keresnek, ahol meghúzódhatnak az év további részeiben. Szigeti Zsolt, az Abatox Kft. ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, az évnek ebben az időszakában elsősorban a hangyák jelenthetnek gondot, hiszen ilyenkor előjönnek a repedésekből, de ez csak a családi házak esetében jellemző.

A panellakásokban azonban más a helyzet. Ott állandó a hőmérséklet, ami azt jelenti, hogy a rovaroknak abszolút optimálisak a feltételek. Az ügyvezető igazgató kifejtette, az ágyi poloska folyamatosan jelen van a lakásokban, és  a kártevők képesek lakásról lakásra is elterjedni, mert az ilyen ingatlanok nagy része nincs megfelelően elszigetelve egymástól.

A kártevők elleni védekezéssel kapcsolatban a szakember azt mondta, elsősorban nagyon fontos, hogy megismerjük az ellenséget, érdemes lehet utánaolvasni, hogy a szakemberek mit javasolnak, viszont egy hétnél tovább ne védekezzünk házi praktikákkal. Ha erőfeszítéseink nem hozzák meg a sikereket, érdemes szakemberhez fordulni. A boltokban kapható elektromos rovarirtókkal kapcsolatban úgy vélekedett: a szakemberek nem hisznek abban, hogy ezek működnek.

Hozzátette, többféle laboratóriumi kísérletet is elvégeztek, de egyelőre még nem találtak olyan terméket, amellyel eredményesen lehet védekezni a rovarok, bogarak ellen.

Életet menthet, ha odafigyelünk a darazsakra

Vogronics László, a Magyar Kártevőirtók Országos Szövetségének főtitkára és a Ronix Kft. ügyvezető igazgatója a darazsakkal kapcsolatban figyelmeztetett: az áttelelő megtermékenyített nőstény egyedek ebben az időszakban bújnak elő a telelő helyükről. Megjegyezte, fatális tévedés, hogy az enyhe tél kedvez ezeknek a rovaroknak, ez tévedés.

A szakértő elmagyarázta, hogy az enyhe télben többször felébred a darázs, és azt hiszi, hogy vége van a télnek, ezért megfagy. Következésképp, az enyhe telek után kevesebb darázs lesz, mint amennyi korábban volt.

Így védekezhet ellenük

Arról is beszélt, hogy a darazsak ellen a legegyszerűbb védekezési módszer, ha csapdákat helyezünk ki az otthonunk köré, és a mostanában fészket kereső darázs valószínűleg ezekbe megy majd bele. Hozzátette, Magyarországon nagyjából húszféle darázs honos, és a szakember intelmei szerint a legjobb, ha megpróbáljuk messze elkerülni őket, különös tekintettel az agresszívabb fajtákat, így a német darazsat vagy a kecskedarazsat.

Vogronics László figyelmeztetett: ha mégis találkoznánk egy-egy egyeddel, semmiképp sem szabad elrohanni előlük, hiszen a darazsak gyorsabbak mint az ember, óránként akár 40 kilométeres gyorsasággal is képesek repülni. A szakértő felhívta a figyelmet: a legfontosabb a hirtelen mozdulatok kerülése, a higgadtság és az óvatosság.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)