Jump to content

Nem bolhányi hiba

2018. 05. 20. 09:00

29 különböző féle, többféle hatóanyag-tartalmú macska spot-ont vizsgáltunk.  Állatgyógyászati termékekről lévén szó, a legfontosabb kérdés az volt, hogy valóban tartalmazzák-e a megfelelő mennyiségű hatóanyagot, ami megvédi kedvencünket a külső élősködőktől. Ezúttal sajnos problémás termékkel is találkoztunk.

Összesen 29 különböző féle, többféle hatóanyag-tartalmú, macskáknak szánt  külső élősködők elleni rácsepegtető oldatot, úgynevezett spot-ont vizsgáltunk. 23-at hazai kiskereskedelemben vettünk hatósági mintaként, míg 6 terméket hazai és külföldi internetes oldalról rendeltünk.

Miért spot-on?

A spot-on készítmények mellett egyéb gyógyszerformák is rendelkezésre állnak a külső élősködők távoltartására és elpusztítására. Ezek közül kell kiválasztani az állat egyéniségéhez és a család életviteléhez leginkább illőt.

A spot-on egy közkedvelt gyógyszerforma, az állat bőrére csepegtetendő, pipettás kiszerelésű oldat. A gerincvonal mentén a lapockák közötti területen szoktuk alkalmazni, annak érdekében, hogy a kezelt állat lehetőleg ne tudja lenyalni magáról.

A hatékonyság a bolhák ellen általában 4 hét, azaz egyetlen kezelés 4 hétig képes megelőzni az újrafertőződést.  A kezelés idején már az állaton lévő bolhák 24 órán belül elpusztulnak. A kullancsok elleni hatékonyság nem alakul ki olyan gyorsan, mint a bolhák elleni, és rövidebb idejű, többnyire csak 1-2 hétig tart. Van viszont olyan készítmény is, amelynek a hatékonysága bolhák és kullancsok ellen is 12 hét.

A spot-on készítmények többnyire külső élősködők elleni hatóanyagot vagy hatóanyagokat tartalmaznak, egyes esetekben féreghajtó hatású hatóanyagokkal kombinálva. Ezek a készítmények elsődlegesen kezelésre szolgálnak. Csak abban az esetben érdemes megelőzésre alkalmazni, ha az állat folyamatosan ki van téve a fertőzés veszélyének.

Laboratóriumban az oldatok

Az engedéllyel rendelkező minták közül 6 geraniol hatóanyagú készítménnyel akadt probléma, ami miatt a NÉBIH megteszi a szükséges intézkedéseket. Már meg is kezdődött a geraniol-tartalmú macska spot-onok, továbbá valamennyi, geraniolt tartalmazó állatgyógyászati biocid (riasztó hatású) termék felülvizsgálata. Ez a laboratóriumi vizsgálatokon túl a termékek hatékonyságát bizonyító dokumentációk felülvizsgálatát is jelenti.

Az interneten vásárolt, Magyarországon engedéllyel nem rendelkező 6 spot-on közül ezúttal valamennyi tartalmazta a termék csomagolásán feltüntetett hatóanyag-mennyiséget. Ennek ellenére ezen készítmények használata kockázatot jelent, hiszen nem tudhatjuk, van-e esetleg bennük a ráírtakon kívül más egyéb ható- vagy segédanyag is, és hogy az alkalmazás során milyen nem kívánatos hatások jelentkezhetnek. Magyar nyelvű termékismertető és címke hiányában nem biztos, hogy meg tudjuk fejteni, egyáltalán hogyan kell őket adagolni.

Miért fontos, hogy csak engedélyezett terméket vásároljunk?

Minden állatgyógyászati készítmény és termék használatának megvan a maga kockázata. Mivel macskáink velünk egy térben élnek, a rajtuk alkalmazott készítmény, azok hatóanyagai bizony károsak lehetnek az emberi egészségre. Éppen ezért kiemelten fontos a körültekintő alkalmazás és a használati utasítás betartása!

(Forrás: hazesotthon.co.hu;szupermenta.hu | Kép: pixabay.com)