Jump to content

Készíts házi mosógolyót

2015. 03. 09. 13:12

Nyűg számodra a mosás? Utálod, hogy annyi mindenre kell figyelni? Mosószer, öblítő, és egyéb tisztítószerek? Nem lenne jobb, ha mindössze egyetlen, házilag fillérekből elkészíthető, és vegyszerektől mentes mosógolyót kéne bedobnod a gépbe?

Próbáld ki te is otthon, hiszen a mosógolyókat nagy mennyiségben könnyedén elkészítheted néhány háztartási üzletben kapható összetevőből a bolti mosószerek és öblítők árának töredékéből!

Amire szükséged lesz:

- másfél csésze szódabikarbóna
- fél csésze mosószappan
- 2 evőkanál Epsom só (kristályos só)
- 3 evőkanál hidrogén-peroxid
- negyed csésze ecet
- 15-20 csepp a kedvenc illóolajodból


Elsőként daráld össze a mosószappant, és keverd össze egy tálban a mosószódával és a sóval. A szappan tisztítja a ruháidat, a szóda pedig lággyá teszi a vizet és a ruhaanyagokat is. A só csökkenti a statikus energiát, és a szárítás során lágyítja az anyagokat.

Ezek után add a keverékhez a hidrogén peroxidot, mely természetes módon fehéríti a ruhákat vagy megőrzi élénk színüket. Add hozzá az ecetet, amely a folteltávolításban és a puhításban segít. Végül a kellemes illat miatt jöhet az illóolaj.

Ha kész a keverék, teríts egy tepsibe sütőpapírt, majd kanálnyi méretű félbevágott golyókat helyezz a tepsibe úgy, hogy mielőtt megformázod a keveréket, nyomd a tál oldalához, hogy kicsorogjon belőle a folyadék.

Egy vízpermetezőbe tégy egyenlő arányban vizet és ecetet, és még egyszer utoljára permetezd meg a golyókat. majd hagyd őket legalább nyolc órán át száradni.
Tárold a golyókat egy befőttesüvegben, és mosásonként egyet dobj a gépbe.

(Fotó: popsugar)