Jump to content

Nyáron is legyen üde és friss otthonod!

2015. 07. 03. 17:34

Sokan abban a hibába esnek, hogy azt gondolják: egy lakás csak attól lehet illatos, ha mesterséges módon állítjuk elő a kellemes érzetet. Ám a lakás frissességének és üdeségének alapja sokkal korábban kezdődik. Figyelj rá, hogy a nyári melegben is jó illatú legyen otthonod!

Szellőztess!
Az illatok alapja a friss és tiszta levegő. Napi kétszer néhány percre még télen is ki lehet szellőztetni a lakást, nyáron pedig be se csukd az ablakokat! Fontos, hogy nyiss ki minden nyílászárót, hogy meglegyen a kereszthuzat és minden helyiséget átjárjon a friss levegő.

Takaríts ott, ahol kell!
Rendszeresen takarítsd a kényes helyeket! Fürdőszoba, lefolyók, szárogató, toalett, szennyeskosár, szemetes. Ezek azok a területek, ahol rendszeres tiszításra van szükség, nincs mese. Takartís legalább hetente egyszer a fürdőben, ne hagyd sokáig állni a szennyes ruhákat, és vidd le minél gyakrabban a szemetet! Az is fontos, hogy fürdés után a nedves törülközők teljesen meg tudjanak megszáradni.

Kerül el a poshadást!
poshadt szagnál nincs is rosszabb. Ne hagyd, hogy a lejárt mosógépben sokáig álljanak a nedves ruhák, soha ne tegyél el zárt helyre semmilyen nedves textíliát, és ne engedd, hogy a megmaradt öblítő bepenészedjen a mosógépbe. Érdemes az ágyneműt is gyakran cserélni, hiszen az éjjeli izzadás miatt hamar kellemetlen szagok keletkezhetnek az ágyunk közelében is. Ha jó az idő, a gyakran használt textíliákat tedd ki a napsütésre, amíg nincs rájuk szükség.

Tedd el a cipőket!
Használj cipős szekrényt, de oda is csak tiszta állapotban pakold be a lábbeliket. Az átázott, nedves csukák csak erősítik a kellemetlen szagokat.

Főzés után figyelj a szagokra is!
Főzés után ne csak mosogass, hanem a szagok eltüntetéséről is gondoskodj. Ne hagyd, hogy az égett olajszag szétterjedjen a lakásban: nyitott ablaknál főzz, használj szagelszívót, alaposan szellőztess étkezés után!

Használj természetes illatosítókat!
Gyertya, füstölő, levendula, jó minőségű öblítő és a friss vágott virág csodákat tesz!

(Fotó: alifewithaview)