Jump to content

Amit a szezonális biciklizésről tudni érdemes

2017. 02. 14. 19:05

A kerékpár télen-nyáron jó választás közlekedés szempontjából, ám a hideg, esős időszak beköszöntével jobban oda kell figyelni a masinára. Ismerd meg az őszi-téli biciklizés íratlan szabályait!

A hideg idő ellenére nem kell rémülten félredobni a bringát, csupán elég egy kicsit figyelmesebbnek lenni, és minden mehet ugyanúgy tovább.

A hideg beálltával elsősorban az öltözködési-és kerékpár-ápolási szokásokat kell megreformálni. Az egyik legfontosabb dolog, hogy az ízületek mindig védve legyenek, mert azok hűlnek át a leghamarabb. 10-15C°fok alatt már érdemes hosszú kesztyűt húzni, és szélálló sapkát venni. A menetszél miatt érdemes a fülvédős változatot megvásárolni. Erre a célra kifejlesztett kesztyűket, térdmelegítőket és neoprén nyakvédőket minden szaküzletben lehet kapni, és a hétköznapi használatra szánt termékek nem egetverően drágák. Ha mégsem szeretnél pénzt kiadni, akkor válassz olyan sapkát mely a te hőérzetedhez igazodva melegít, kesztyűből pedig a rendes, hosszú MTB-s változat is megteszi.

A test védelme mellett a bicikli megfelelő szervízelésére is oda kell figyelni. Az esős időszakban érdemes a láncot többször kezelni, speciális sűrűbb olajjal bekenni, hiszen ezzel saját dolgunkat könnyítjük meg.

Amire szintén fontos odafigyelni a guminyomás. A hideg hatására a kerékben lévő levegő térfogata kisebb lesz, ezáltal nehezebbé válik a tekerés, és nagyobb az esély a defektekre. Aki pedig hajlandó egy kicsit költeni a kerékpárra, azoknak egy jó tanács: a sima, mintanélküli külsőket érdemes bordázottra cserélni, mert ezek nem csúsznak a fagyos, nedves aszfalton.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: bikeeastbay.org)